Linkovi

"Drugi Obama - Ponosni i neodgovorni život oca predsjednika Obame"


"Drugi Obama - Ponosni i neodgovorni život oca predsjednika Obame"
"Drugi Obama - Ponosni i neodgovorni život oca predsjednika Obame"

U svojoj knjizi autorica Sally Jacobs istražuje zanimljiv život oca trenutnog američkog predsjednika

Jedna nova knjiga objavljena u Sjedinjenim Državama istražuje zanimljiv život oca američkog predsjednika Obame, kojem je također bilo ime Barack Obama. Autorica Sally Jacobs kaže da je pronašla mnoge sličnosti između njih dvojice – iako su vrlo malo vremena živjeli zajedno.

Naslov knjige je “Drugi Obama”. Podnaslov – “Ponosni i neodgovorni život oca predjednika Obame”. Barack Obama Stariji proveo je vrlo malo vremena sa sinom, nakon njegova rođenja na Havajima 1961 godine. Otac je Havaje napustio 1962. kako bi studirao na svučilištu Harvard, a potom se vratio u rodnu Keniju. Barack Obama Stariji Havaje je posjetio samo jednom - 1971. Sa sinom je tada proveo ukupno mjesec dana, što je ujedno bio i posljednji put da je vidio dječaka koji će kasnije postati prvi američki predsjednik afričkog podrijetla. Autorica knjige Sally Jacobs kaže da sin s ocem dijeli niz sličnosti.

"Dio je jednostavno genetski materijal. Obojica su vlo inteligentni. Kakvi god da bili vaši politicki stavovi, mislim da bi bilo teško to osporiti. Obojica su također bila vrlo aktivno uključena u politička zbivanja svog vremena", kaže ona i dodaje da su obojica – i otac i sin - odrasla bez jednog roditelja.

Jedan stručni članak o ekonomiji koji je Obama stariji napisao 1965, stručnjaci su vrlo cijenili, jer je naglašavao da afričke zemlje koje su netom dobile neovisnost svoje resurse moraju koristiti na dobrobit građana, umjesto da ih izvoze. Obama stariji je također kritizirao politiku kenijskog predsjednika Joma Kenyatte. Taj angažman, kaže Sally Jacobs, podsjeća na predsjednika Obamu.

"Predsjednikov otac je pokušavao ujediniti polarizirane aspekte kenijske politike, između dopredsjednika na ljevici i desničarskog predsjednika. Obama stariji je zaista pokušavao spoji ove prilično ekstremne poglede. Nije bio baš uspješan, no on je sebe predstavio na taj način, što je vrlo slično našem predsjedniku koji želi biti posrednik između dvije stranke u debatama o ekonomiji" kaže Sally Jacobs.

U knjizi je otkriveno kako američki imigracijski dokumenti predsjednikovog oca uključuju i memorandum u kom se kaže da je na kratko razmišljao o tome da sina Baracka da na usvajanje. U dokumentaciji također stoji kako ga je Harvard prisilio da napusti studij i vrati se u Keniju, usprkos njegovim dobrim ocjenama.

"Položio je sve ispite iz ekonomije. Sve što mu je ostalo bilo je da napiše dizertaciju, čak je i počeo raditi na njoj. Imao je ideju i naslov. No, sveučilište je doznalo da on možda ima dvije supruge, a postojala je mogućnost da je imao i treću, i to im se nije svidjelo. Uz to, imao je financijskih problema i oni su ga jednostavno natjerali da ode. Nikada mu nisu rekli pravi razlog, samo da nemaju dovoljno novca za njega. Za Obamu starijeg to je bio kritičan trenutak. Mislim da ga je to zaista slomilo, i on nikada nije završio doktorat", kaže gospođa Jacobs.

Po povratku u Keniju, Barack Obama stariji imao je još djece. Vjeruje se da ih je sve skupa imao osam, od kojih je četvoro napisalo knjige o njemu, uključujući i predsjednika Obamu, koji je napisao knjigu “Snovi mog oca”. Predsjednikov je otac bio na razmjerno važnim poslovima u kenijskoj državnoj upravi, no uvijek je tražio više pozicije.

Knjiga ga opisuje kao brilijantnog na poslu, ali kaže se da je imao prilično neuredan privatan život. Bio je ženskar, previše je pio a imao je i nekoliko automobilskih nesreća. Barack Obama stariji poginuo je u automobilskoj nesreći 1982, uvjeren da nije ostvario svoj puni potencijal. Naravno, nije mogao niti sanjati da će jedan od njegovih sinova postati predsjednik Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG