Linkovi

Uskoro susret Obame s novim predsjednikom Ukrajine


Prva stanica na Obaminoj evropskoj turneji je Poljska, koja traži dodatna američka uvjeravanja u smislu sigurnosti - veća od malog američkog kontingenta koji je stigao u Poljsku u aprilu.

Predsjednik Obama je ruske akcije u Ukrajini uporedio s Hladnim Ratom, kada su sovjetski tenkovi ušlu u zemlje istočne Evrope. Danas je, dodao je, američko vodjstvo ključ.

“Naša sposobnost da formiramo svjetsko mnijenje , je pomogla da se Rusija u ovoj situaciji izolira. Zahvaljujući američkom liderstvu, svijet je odmah osudio ruske akcije. Evropa i članice G7 su nam se pridružile u nametanju sankcija. NATO je ponovno naglasio podršku saveznicima u istočnoj Evropi.

Medjutim, koliko je Amerika spremna pomoći, pita se Poljska. Ta je zemlja prošlog mjeseca primila 150 američkih vojnika, što je mnogo manje od 10 hiljada koliko je tražio poljski ministar obrane Tomasz Siemoniak,, koji kaže:

"Zabrinjava nas ono što se dogadja na istoku Ukrajine. Tamo vlada situacija u kojoj se - u ime zaštite interesa manjine koji nisu ugroženi - odvija brutalna intervencija. Zaista smo zabrinuti time i stoga računamo na Sjedinjene Države i cijelu medjunarodnu zajednicu.

Povijest igra veliku ulogu u tome kako Poljska gleda na Ukrajinu, kaže Christopher Hill, bivši američki ambasador u Poljskoj koji je putem Skype-a govorio za Glas Amerike:

“Poljaci razumiju i često i kažu da je Rusija bez Ukrajine, tek Rusija, a sa Ukrajinom, Sovjetski Savez. Stoga Poljaci imaju pravi interes za uspjeh i stabilnost Ukrajine.

Tijekom evropskog puta predsjednik Obama će se sastati s novoizabranim ukrajinskim predsjednikom.

Obama odlazi i u Brisel na sumit lidera zemalja G7, a koji je zamijenio ranije planirani sastanak G8 koji se trebao održati u Sochiju, u Rusiji.

Konačna stanica američkog predsjednika je Normandija, gdje će gospodin Obama prisustvovati komemoraciji 70. godišnjice Dana D - invazije saveznika, koja je prethodila oslobadjanju Evrope od nacista. Ruski predsjednik Vladimir Putin će takodjer biti na tom mjestu, ali nije planiran direktni susret dvojice lidera.
XS
SM
MD
LG