Linkovi

Predsjednik Obama najavio 'novo poglavlje' američke diplomacije


Predsjednik Barack Obama drži govor u Državnom tajništvu 19. svibnja 2011.
Predsjednik Barack Obama drži govor u Državnom tajništvu 19. svibnja 2011.

U svom govoru u State Departmentu američki predsjednik rekao da je trajni mir između Izraela i Palestinaca važniji negoli ikad

Predsjednik Barack Obama pozdravlja "nevjerojatne promjene" koje se događaju na Srednjem istoku i u sjevernoj Africi, upozoravajući da je na mnoge pozive za promjenom odgovoreno nasiljem. Govoreći danas u Državnom tajništvu, američki predsjednik je rekao kako je najekstremniji primjer toga Libija gdje bi tisuće ljudi bile ubijene da Sjedinjene Države i njihovi partneri nisu reagirali. Dodao je da će temelj američke politike biti da se promiču reforme diljem regije i podržava tranzicija prema demokraciji.

Predsjednik Obama je pozvao sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da ili predvodi tranziciju prema demokraciji ili "da se ukloni s puta". Pozvao je sirijsku vladu da prestane pucati na prosvjednike, dopusti mirne prosvjede i prestane s neopravdanim uhićenjima. Primijetio je da su u posljednjih šest mjeseci dvojica čelnika zamijenjena na Srednjem istoku i u sjevernoj Africi, dodavši "da bi ih drugi mogli slijediti" kako narod ustaje tražeći svoja temeljna prava. "Ponekad tijekom povijesti postupci običnih građana dovedu do pokreta za promjenom jer izražavaju čežnju za slobodom koja se nakupljala godinama. U Americi, sjetite se prkosa onih domoljuba u bostonskoj luci koji su odbili plaćati porez kralju ili digniteta Rose Parks kad je hrabro ostala sjediti na svom sjedalu. Ovaj put to je počelo u Tunisu očajničkim činom jednog uličnog trgovca koji je pokazao ogorčenje koje se osjećalo diljem zemlje".

Predsjednik Obama je u svom govoru također rekao da je trajni mir između Izraela i Palestinaca važniji negoli ikad. Predsjednik se sutra u Bijeloj kući susreće s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. U govoru Barack Obama je rekao da je al-Qaidi nanesen "ogroman udarac" ubojstvom bin Ladena. Po riječima američkog predsjednika, on nije bio nikakav mučenik, već "masovni ubojica". "On je bio masovni ubojica koji je nudio poruku mržnje – inzistirao je na tome da se muslimani moraju boriti protiv Zapada i da je nasilje prema muškarcima, ženama i djeci jedini put do promjene. Odbacio je demokraciju i prava muslimana pojedinaca i prigrlio nasilni ekstremizam; bio je koncentriran na to što može uništiti, a ne na to što može izgraditi".

U govoru predsjednik Obama je predstavio i financijske inicijative za podržavanje ekonomske modernizacije u Egiptu i Tunisu. Bijela kuća je objavila milijardu dolara inicijalne pomoći u oprostu dugova i ulaganjima i još jednu milijardu u zajmovnim jamstvima za ove zemlje. Do predsjednikova govora dolazi u vrijeme kad su egipatska i tuniska revolucija zasjenjene nasilnim sukobima u Libiji, Jemenu, Siriji i drugdje.

XS
SM
MD
LG