Linkovi

Globalna ekonomija i sigurnosna problematika - glavne teme Obamine turneje po Europi


Globalna ekonomija i sigurnosna problematika - glavne teme Obamine turneje po Europi
Globalna ekonomija i sigurnosna problematika - glavne teme Obamine turneje po Europi

Osim bilateralnih tema američki će predsjednik razgovarati i o svjetskoj gospodarskoj situaciji kao i sigurnosnim pitanjima

Predsjednik Barack Obama danan odlazi na turneju po Europi, tijekom koje će posjetiti Irsku, Britaniju, Francusku i Poljsku. Osim bilateralnih tema američki će predsjednik razgovarati i o svjetskoj gospodarskoj situaciji kao i sigurnosnim pitanjima.

Nakon nekoliko tjedana koje je posvetio Srednjem istoku i borbi protiv terorizma, predsjednik Obama okreće se Europi i njezinim problemima, pogotovo na ekonomskom planu. Prva postaja njegova puta na 'stari kontinent' je Irska – koja je samo do prije nekoliko godina bila smatrana ogromnim ekonomskim uspjehom. Danas se ta zemlja nalazi u dubokoj dužničkoj krizi. Predsjednikov će posjet, osim razgovora s domaćinima, u Irskoj imati i turističku stranu: "Neću posjetiti samo poznate lokacije. Otići ću i u selo Moneygall odakle potječe i jedan od mojih davnih predaka s majčine strane".

Uz njega, irske korijene ima i nekih 37 milijuna Amerikanaca tako da su veze dvije zemlje uvijek vrlo snažne. Nakon Irske, slijedi Britanija, gdje se u Buckinghamskoj palači priređuje svečana večera u čast američkog predsjednika. Predsjednik Obama govorit će i u parlamentu, a sa premijerom Davidom Cameronom govorit će o gospodarskoj i sigurnosnoj situaciji. Jedna od glavnih tema bit će Srednji istok. Steven Clemons, vanjskopolitički analitičar koji radi u washingtonskom think-tanku New America Foundation, kaže da su i Amerika i Britanija vrlo zainteresirane za korijenite promjene u toj regiji: "Upravo fenomenalne promjene koje su u tijeku vjerojatno će se nastaviti. Naravno, Britanija i Sjedinjene Države angažirane su i u Afganistanu kao i u NATO-voj intervenciji u Libiji".

Međutim, Steven Clemons kaže da je jedan od glavnih ciljeva Obamina posjeta Londonu popraviti odnose s Britanijom, koji su ponešto bili narušeni nakon prošlogodišnjeg izljeva nafte u Meksičkom zaljevu, za koji je bila odgovorna korporacija British Petroleum: "Ne mislim da je taj konflikt bio neki velik problem. On je više znak da su odnosi Londona i Washingtona prirodni i zdravi, ali se i mijenjaju".

Poslije Londona, predsjednik Obama odlazi u Deauville u Francusku, gdje se održava summit skupine G8, koja okuplja sedam najvećih industrijskih zemalja Zapada i Rusiju. Ovdje će glavna tema biti globalna ekonomija. Domenico Lombardi sa washingtonskog Instituta Brookings kaže da je stanje svjetskog gospodarstva vrlo važno za Ameriku, jer od njega zavisi i potpun gospodarski oporavak Sjedinjenih Država: "Globalni oporavak je još uvijek na izvjestan način nesiguran. Zato je za američku ekonomiju vrlo važno da se oporavljaju i druge važne svjetske ekonomije".

Domenico Lombardi očekuje da će američki predsjednik od svojih kolega tražiti da uvedu oštriju fiskalnu politiku, pogotovo kada je riječ o pomoći zaduženim zemljama, kao što su Portugal, Grčka i Irska. Nakon Francuske, predsjednik Obama odlazi u Poljsku, koju je trebao posjetiti u proljeće prošle godine – ali je posjet bio otkazan zbog erupcije vulkana na Islandu koja je na nekoliko dana zaustavila avionski promet nad Atlantikom. Predsjednik Obama i njegov poljski kolega Bronislaw Komorowski potpisat će sporazum prema kojem će američko ratno zrakoplovstvo na poljskom državnom teritoriju stacionirati određen broj lovaca F-16.

XS
SM
MD
LG