Linkovi

SAD: Beskrajnom paradom politiziranja protiv ekonomskog oporavka


U govoru u Galesburgu američki predsjednik nije propustio priliku da za Republikance u Kongresu kaže da blokiraju njegove ekonomske planove iz političkih razloga.

Predsjednik SAD Barack Obama jučer je u Galesburgu, malom gradu u saveznoj državi Illinois, održao prvi iz serije govora kojima želi privući pažnju Amerikanaca na napore Bijele kuće ka ubrzavanju ekonomskog oporavka.

U svom govoru on je posebno podsjetio Amerikance da će se i dalje vrlo odlučno zalagati za ekonomski oporavak siromašnih i onih iz srednje klase:

"Jedino o čemu brinem je kako svaku minutu od preostalih 1.276 dana mog mandata iskoristiti da Amerikancima bude bolje."

Govor na koledžu u Galesburgu je prvi od tri planirana za ovu sedmicu. Narednih mjeseci očekuje se da će gospodin Obama takođe naglašeno govoriti o daljem ekonomskom oporavku. Ni jučer nije propustio priliku da za Republikance u Kongresu kaže da blokiraju njegove ekonomske planove iz političkih razloga:

"Beskrajnom paradom politiziranja i skanadaliziranja Washington sam sebi baca prašinu u oči. I ja ovdje kažem da to treba stati. To treba stati."

Prethodnih godina predsjednik Obama je zagovarao poboljšanje infrastrukure, poreskog sistema, mogućnosti kreditiranja kupovine krova nad glavom, unapređenje obrazovanja, povećanje minimalnih nadnica, zalagao se za provođenje zakona o reformi zdravstvene zaštite koji Republikanci nastoje opozvati.

Amerikance najviše brinu ekonomske teškoće ističe ekonomista Steve Bell:

"Svaki drugi Amerikanac misli da Sjedinjene Države idu u pogrešnom ekonomskom pravcu. I da to traje već, šest sedam godina.“

Po njegovoj ocjeni Amerikanci ne vide da ekonomski oporavak dopire do radničke klase:

"Malo pomalo, u Amerikancima se uvriježio osjećaj da u sredinama u kojima žive stvari ne idu kako treba."

Sadašnjim ekonomskim planovima gospodina Obame protiviće se, kao i ranije, druga, republikanska strana. Čak i prije jučerašnjeg predsjednikovog govora u Galesburgu lider republikanske manjine u Senatu Mitch McConell je za te planove rekao:

"To je ogromno trošenje vremena, energije i resursa. Mnogo bi bolje bilo da sa obje strane u Kongresu radi na ekonomskom rastu i većem zapošljavanju."

Unatoč otporima Republikanaca predsjednik Obama se nada da će podsticanjem pritiska javnosti na Kongres, uspjeti izbjeći blokade i odlaganja donošenja odluka kada se za koji mjesec na dnevnom redu nađu porezi i budžetska potrošnja.

SAD: Beskrajnom paradom politiziranja protiv ekonomskog oporavka
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
XS
SM
MD
LG