Linkovi

Hotelske sobarice često su izložene opasnostima na radom mjestu


Hotelske sobarice često su izložene opasnostima na radom mjestu
Hotelske sobarice često su izložene opasnostima na radom mjestu

Dva nedavna uhićenja visokih dužnosnika za navodna seksualna zlostavljanja hotelskih sobarica skreću pozornost na opasnosti koje prijete ovim djelatnicama

Dva bivša bankara nedavno su uhićena pod optužbama da su seksualno zlostavljali hotelske sobarice u New York Cityiju. Ovi slučajevi skreću pozornost na opasnosti koje prijete sobaricama, od kojih su mnoge ranjive, siromašne i anonimne žene.

Deseci hotelskih sobarica izašli su na ulice kada je bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda, Dominique Strauss-Kahn, stigao u sudnicu pod optužbom za seksulani napad. Uzvikivale su “srami se”, a došle su pokazati solidarnost s navodnom žrtvom. Jedna od njih, Biviana Vesquez kaže da one traže osnovna prava.

"Mi trebamo poštovanje i pravdu. To je sve što trazimo, jer mi samo radimo svoj posao kako bismo preživjele, kao i svi drugi", kaže ona.

Dvadesetdevetog svibnja, ugledni njujorški hotel Pierre bio je poprište još jednog navodnog seksualnog napada, za koji je optužen bivši predsjednik egipatske banke iz Aleksandrije, Mahmoud Abdel Salam Omar, koji je također uhićen pod optužbom zlostavljanja sobarice. Inače, mnoge hotelske sobarice u Americi su imigrantice. Navodna žrtva Dominiquea Straussa-Kahna je 32-godišnja udovica iz Gvineje, koja sama podiže svoju 15-godišnju kćer.

Dorchen Leidholdt, iz organizcaije Sanctuary for families, grupe koja pomaže zlostavljanim ženama, ovako opisuje tipične žene iz Gvineje, s kojima se sastala mnogo puta.

"Ako je ona tipična žena iz Gvineje, onda to znači da je izuzetno marljiva, i da čini sve kako bi uzdržavala sebe, svoju kćer. Najvjerojatnije šalje novce članovima obitelji u Gvineji, kako bi i njima pomogla".

Jedna od savjetnica pri ovoj organizaciji, Mariama Diallo, kaže da napadači obično iskorištavaju strah ovih žena da bi mogle izgubiti posao ukoliko prijave napade.

"Kriminalac razmišlja na sljedeći način – ako joj ja bilo što učinim, ona najvjerojatnije neće znati kako se podnosi prijava policiji, a možda je u zemlji ilegalno i neće ništa reći zbog svog statusa. A možda joj je ovaj posao toliko potreban, da će mi jednostavno dozvoliti da radim što hoću".

Ranjivost sobarica iza zatvorenih vrata je pitanje kojim se bavi sindikat hotelskih radnika, kako bi zaštitio članove od iskorištavanja i napada od strane gostiju. Anthony Roman radi na osiguranju hotela i kaže da uprava može dosta toga učiniti kako bi zaštitila sobarice.

"Mogu uporabiti tehnologiju, upravne procedure i protokole te dobro osiguranje. To su stvari za koje se sindikati hotelskih radnika mogu boriti", kaže gospodin Roman.

Jedno od predloženih tehničkih rješenja je i gumb za paniku, elektronički uređaj koji bi poslao signal u slučaju bilo kakvog incidenta. Što god da sudovi odluče, slučaj Dominquea Straussa Kahna i Omara skrenuo je pažnju javnosti na problem hotelskih sobarica koje se nadaju da će to dovesti do boljih zaštitnih mjera protiv opasnih gostiju.

XS
SM
MD
LG