Linkovi

SAD: Sve više Amerikanaca iz rasno-mješovitih brakova


 Mildred and Richard Loving
Mildred and Richard Loving

Mildred i Richard Loving su 1958. uhapšeni zbog kršenja zakona američke savezne države Virginia kojim je rasno-mješoviti brak bio zabranjen. Američka svakodnevnica danas je sasvim drugačija.

Prije pedesetak godina samo 4 odsto Amerikanaca nisu imali ništa protiv rasno-mješovitih brakova. Od prije 5 godina Sjedinjenje Države imaju, po prvi put, predsjednika rođenog u rasno-mješovitom braku, a 87 procenata Amerikanaca, prema anketi koju je nedavno proveo Gallup, smatra bračnu zajednicu osoba različitog rasnog porijekla sasvim normalnom i uobičajenom. U New Yorku, gradu rasno i etnički vrlo izmješanom, novoizabrani gradonačelnik je bijelac, oženjen Amerikankom afričkog porijekla, a procenat onih koji nemaju ništa protiv rasno-mješovitih brakova vjerojatno je i veći.

"Probudilo me svjetlo. Policajac je stajao pored krveta. Rekao je da ustanemo i da smo uhapšeni" - prisjeća se jedne noći daleke 1958. godine Mildred Loving.

Ona i njen suprug Richard su odvedeni u zatvor zbog kršenja zakona američke savezne države Virginia kojim je brak osoba različitog rasnog porijekla bio zabranjen. Pravnu bitku na pravo na brak dobili su 1967. godine kada je Vrhovni sud Sjedinjenih Država proglasio neustavnim sve zakone koji zabranjuju miješanje rasa. Od tada je broj rasno-mješovitih brakova postepeno rastao i sada čini 15 procenata svih novih brakova.

"Društvo nas prihvata, mada još uvijek ima začuđenih pogleda" - Gerri Buchanan.

Ona i Tom Rogers su u braku pet godina. Oboje imaju djecu iz ranijih, takođe rasno-mješovitih brakova, Tom kćerku učenicu, Gerri odraslog sina. Njihova porodica je jedna od sve većeg broja njujorških rasno-mješovitih porodica. Takva je i porodica novoizabranog gradonačelnika Bila de Blasia. On, supruga Chirlane Mc Gray, kćerka i sin. Analitičari smatraju da je i to jedan od razloga de Blasijeve ubjedljive izborne pobjede u novembru.

Ken Tanabe je začetnik Loving Day-a kojim se u New Yorku slave rasno-mješovite porodice. Odabrao je naziv Loving Day u znak sjećanja na Mildred i Richarda Lovinga. Ističe da je izbor Bila de Blasia odraz dubokih promjena New Yorka:

"Grad je uvijek bio tjecište različitosti. Svakim danom je sve više rasno-mješovitih porodica. Sve je više i više Njujorčana multietničkog porijekla. Sa izborom Bila de Blasia mi pokazujemo da sve više i više prihvatamo i podržavamo takve porodice i takve pojedince."

I Tom Rogers i Gerry Buchanan su glasali za de Blasia, podržali ono što su on i njegova porodica, kaže Tom i dodaje:

"Depresivno je za mene vidjeti da se ljudi ne miješaju. Sretan sam kada vidim ljude poput Blasijevih, ljude poput nas."

Bill de Blasio funkciju gradonačelnika New Yorka preuzima 1. januara. Uz suprugu, kćerku i sina, uz mnoge druge druge porodice kao što je njegova, biće simbol novog američkog društvenog tkiva u kojem su najbrže rastuća komponeta, mlađa od 18 godina, djeca iz rasno-mješovitih porodica.
SAD: Sve više Amerikanaca iz rasno-mješovitih brakova
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG