Linkovi

Dugogodišnji vođa najmoćnije grupe za oružje u SAD podnio ostavku


ARHIVA - Izvršni direktor Nacionalnog udruženja vlasnika vatrenog oružja Wayne LaPierre (Foto: Brendan Smialowski / AFP)
ARHIVA - Izvršni direktor Nacionalnog udruženja vlasnika vatrenog oružja Wayne LaPierre (Foto: Brendan Smialowski / AFP)

Wayne LaPierre, dugogodišnji izvršni direktor Nacionalnog udruženja vlasnika vatrenog oružja (NRA) objavio je u petak da podnosi ostavku, nekoliko dana prije početka suđenja za korupciju.

LaPierre (74) se pozvao na neodređene zdravstvene probleme kao razlog za napuštanje položaja direktora moćne američke organizacije koja lobira za pravo na nošenje oružja.

"Član sam ove organizacije veći dio života i nikada neću prestati da podržavam NRA i borbu za odbranu slobode iz drugog amandmana (ustavno pravo na nošenje oružja)", naveo je LaPierre u saopštenju.

Glavna tužiteljka Njujorka Letitia James optužila je LaPierre-a, koji je na čelu NRA više od 30 godina, i još tri aktuelna i bivša direktora, da su koristili tu neprofitnu organizaciju kao "ličnu kasicu prasicu".

Suđenje bi trebalo da počne u ponedeljak u Njujorku. James je optužila LaPierrea da je koristio sredstva udruženja za finansiranje luksuznog životnog stila. Između ostalog je, kako se navodi, trošio stotine hiljada dolara na privatne avione i luksuzna putovanja.

NRA, 150 godina stara organizacija, vodeći je promoter prava na nošenje oružja u Americi i od 1970-tih je usredsređena na borbu protiv kontrole oružja.

Od 2000. do 2012. godine, NRA i saveznici u oružanoj industriji izdvojili su 80 miliona dolara za predsjedničke izbore i izborne trke za mjesta u američkom Kongresu, pokazuje analiza Centra za odgovornu politiku.

Na predsjedničkim izborima 2016. godine, NRA je potrošila oko 20 miliona dolara na političke oglase protiv tadašnje demokratske kandidatkinje Hillary Clinton i još 10 miliona za podršku republikancu Donaldu Trumpu.

Vršilac dužnosti direktora NRA, nakon odlaska LaPierrea, biće aktuelni šef operacija Andrew Arulanandam.

XS
SM
MD
LG