Linkovi

Novosti iz medicine: bolnica, intenzivna tjelovježba, suvišni kilogrami - sve škodljivo?


Već i samo jedan ostanak u bolnici, kod starijih je pacijenata izazvao upola slabije rezultate na kognitivnim testovima, a svaka sljedeća hospitalizacija im je dalje ubrzala pad kognitivnih sposobnosti

Premda je bolnica često najbolje mjesto za liječenje ostarjelih tijela, studija, objavljena u časopisu Neurology, pokazuje da boravak u bolnici uzima danak na mentalno stanje starijih osoba. Već i samo jedan ostanak u bolnici, kod starijih je pacijenata izazvao upola slabije rezultate na kognitivnim testovima, a svaka sljedeća hospitalizacija im je dalje ubrzala pad kognitivnih sposobnosti. Oni od ispitanika koji su bili bolesniji i dulje ostali u bolnici, brže su i jače gubili kognitivne sposobnosti. Kognitivna degradacija je povezana s povećanim rizikom od invaliditeta, demencije i smrti.

Kao da nema dovoljno ilegalnih droga koje dovode ovisnike u napast, liječnici upozoravaju i na sintetiziranu verziju marihuane. Poznata pod raznim nazivima – K2, Spice, Aroma i Mr. Smiley – ona je do prošle godine bila legalno dostupna i u prodaji na benzinskim pumpama, trgovinama živežom i na Internetu. Više nije, ali ju ipak mnogi uspijevaju nabaviti. Na testovima na marihuanu se ne pokazuje tako da liječnici moraju obratiti pažnju na simptome njezine zloupotrebe: uzrujanost, ubrzano lupanje srca, visoki krvni pritisak i grčeve, zbog kojih se može završiti i na Hitnoj.

A sad malo na prezdravo ponašanje! Žene koje žele zatrudniti trebaju ublažiti s intenzivnom tjelovježbom, ako su u tom smislu vrlo aktivne. Trčanje, bicikliranje, plivanje i aerobik smanjuju šanse za začeće. Izuzetak su predebele žene kod kojih je upravo intenzivno vježbanje povezano s kraćim vremenskim razdobljem do željene trudnoće. Umjerena tjelesna aktivnost, kao hodanje i igranje golfa, koristila je svima.

Debljina se odražava i na fertilitet muškaraca i to – negativno. Više od 25 posto predebelih i 32 posto patološki debelih muškaraca ima smanjen ukupan broj spermija, a od 4 do 7 posto uopće nema pokretnih spermija. Objašnjenja tog problema zahtijevat će daljnja istraživanja, a do tada preporuka je: lišiti se suvišnih kilograma.

XS
SM
MD
LG