Linkovi

Novinarka napustila Rusiju pod pritiskom zvaničnika


Svetlana Prokopjeva
Svetlana Prokopjeva

Nagrađivana ruska novinarka Svetlana Prokopjeva, slobodni saradnik na projektu RFE/RL North.Realities, napustila je svoju rodnu zemlju i otišla u Letoniju usred kampanje pritiska vlasti zbog njenih novinarskih aktivnosti.

Prokopjeva je na Fejsbuku kasno 22. marta napisala da je napustila ruski grad Pskov i da se trenutno nalazi u Rigi.

"Ne postoji način da me sada ušutkate. I vratiću se. Čim bude moguće", napisala je Prokopjeva na Facebooku i dodala da joj je bila veoma teška odluka da napusti Rusiju.

Dana 18. marta, policija je nasilno ušla u kuću Prokopjeve, oborila je na pod i vezala joj lisice dok je ležala licem na zemlji. Odvedena je u policijsku stanicu na ispitivanje u slučaju navodnog širenja laži o guverneru regije.

Istog dana, policija je pretražila kuće nekoliko drugih novinara i opozicionih političara u sklopu istrage, koja je proizašla iz tužbe koju je podnio guverner Pskova Mihail Vedernikov nakon što ga je anonimna prijava na Telegramu ranije u martu kritizirala zbog kritikovanja nezavisnih medija i hvaljenja ruske invazije na Ukrajinu.

On je to komentarisao govoreći o nekoliko vojnika iz Pskova koji su poginuli u ratu.

Mnogi novinari i aktivisti napustili su Rusiju otkako je Kremlj započeo invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Ruske vlasti naredile su lokalnim medijima i blogerima da objavljuju samo informacije službenih izvora o ratu u Ukrajini koji je u toku. Kao dio smjernica, sukob se ne može nazvati ratom ili invazijom, već se umjesto toga mora nazvati "specijalnom vojnom operacijom".

Prokopjeva je 2020. godine osvojila Međunarodnu nagradu za slobodu štampe koju je dodelio Komitet za zaštitu novinara sa sjedištem u Njujorku.
Samo nekoliko dana prije nego što je proglašena pobjednicom, ruski sud ju je proglasio krivom za "opravdanje terorizma" i naložio joj da plati veliku kaznu u kontroverznom slučaju koji je široko kritikovan kao napad na slobodu govora.

Predsjednik RFE/RL Jamie Fly osudio je 22. marta pravne napade na novinare povezane sa RSE/RL u Rusiji, obećavajući da "sistematsko uznemiravanje" neće spriječiti novinsku organizaciju da prati događaje u zemlji.

"Sistematsko uznemiravanje Kremlja Julije Paramonove, Andreja Novašova i Svetlane Prokopjeve zbog njihovog rada kao novinara za RSE je žalosno", rekao je on u izjavi od 22. marta. "Nećemo biti spriječeni da ruskom narodu obezbijedimo istinu koja im je u ovom trenutku potrebna više nego ikad."

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG