Linkovi

Obezbjeđenje pokušalo da spriječi novinarku Glasa Amerike da prati samit SAD-ASEAN


Američka potpredsjednica Kamala Harris se rukuje sa indonežanskim predsjednikom Jokom Widodom na bilateralnom sastanku na marginama samita ASEAN u Jakarti 6. septembra 2023.
Američka potpredsjednica Kamala Harris se rukuje sa indonežanskim predsjednikom Jokom Widodom na bilateralnom sastanku na marginama samita ASEAN u Jakarti 6. septembra 2023.

Indonežansko obezbjeđenje u srijedu je pokušalo spriječiti novinarku Glasa Amerike, koja je za grupu dopisnika iz Bijele kuće pratila sastanak potpredsjednice Kamale Harris i indonežanskog predsjednika Jokoa Widodoa, da izvještava sa samita Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Jakarti.

Predstavnici obezbjeđenja su okružili Patsy Widakuswaru, koja je američka državljanka porijeklom iz Indonezije i šefica biroa Glasa Amerike za Bijelu kuću, a pokrivala je događaj za američke štampane i radijske medije.

Kada su novinari pozvani da izađu sa sastanka američke potpredsjednice i indonežanskog predsjednika, Widakuswara je uzviknula dva pitanja. Potpredsjednicu Harris je pitala da li se Sjedinjene Države bliže postizanju dogovora o indonežanskom niklu, a predsjednika Widodoa, na indonežanskom jeziku, da li je razočaran što američki predsjednik Joe Biden ne prisustvuje samitu.

Predstavnici indonežanskog obezbjeđenja su tada fizički blokirali Widakuswaru, dok su zvaničnici iz kabineta potpredsjednice SAD pokušavali da se dogovore sa indonežanskim vlastima.

„Bilo je napeto, ali nisam osjećala nervozu ili paniku, niti bilo šta slično, jer sam znala da samo radim svoj posao", kaže Widakuswara za Glas Amerike. „Također sam znala da će kancelarija potpredsjednice stati uz mene. Samo nisam ustuknula.”

Ispred sale, Widakuswaru su okružili pripadnici obezbjeđenja, koji su joj rekli da treba da napusti zgradu pošto je vikala pitanja, i da joj je zabranjeno da uđe na sve druge sastanke.

Novinarka je incident opisala u seriji objava na platformi X, nekadašnjem Twitteru.

„Postoje trenuci kada vikanje (pitanja) nije prikladno. Ovo nije bila jedna od tih situacija”, navela je. Prema Widakuswari, jedan radnik obezbjeđenja je na indonežanskom jeziku rekao: „Neću je pustiti da uđe do sudnjeg dana”.

Kao reporterka iz takozvanog „poola”, Widakuswara je bila među ograničenim brojem novinara koji su izabrani da prate događaj i svoje snimke i zapažanja podijele sa ostatkom medija koji nisu prisustvovali konferenciji. Widakuswara kaže da je brinulo da, ukoliko indonežanski čuvari ne popuste, neće moći da pošalje izvještaj kolegama.

Međutim, američki zvaničnici su stali u njenu odbranu.

„Za nas kao američke diplomate i javne službenike je izvor ponosa što možemo da se zalažemo za slobodu štampe u stranim zemljama, a u okviru toga, borimo za pristup novinarima koji putuju sa zvaničnicima Bijele kuće”, saopštio je za Glas Amerike Dean Lieberman, zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

Američki zvaničnici su nastavili da traže od Indonežana da puste Widakuswaru u prostoriju, navodeći da Harris neće ući u salu u kojoj se održava samit dok se svim novinarima, uključujući Widakuswaru, ne dozvoli da uđu.

„Apsolutno je ključno da ta osoba prisustvuje nekom događaju jer oni ne predstavljaju samo svoju organizaciju, već brojne druge medijske organizacije”, objašnjava ulogu reportera iz "poola" Steve Herman, novinar Glasa Amerike, i bivši šef biroa za Bijelu kuću.

Nakon što se i Sung Kim, američki ambasador u Indoneziji, pojavio i uključio u raspravu, indonežanski zvaničnici su konačno pustili Widakuswaru u prostoriju gdje se održavao samit SAD-ASEAN.

„Obezbjeđivanje pristupa novinarima je jedan od najvećih prioriteta za potpredsjednicu kad god i gdje god da putujemo. Možda ne odgovorimo uvijek na pitanja koja se uzvikuju, ali slobodna i nezavisna štampa je jedno od ključnih načela naše demokratije, i nosimo ga sa sobom gdje god da idemo”, dodaje Lieberman iz Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Josh Rogin, kolumnista Washington Posta prisustvovao je incidentu za koji kaže da „ne izgleda dobro za Jakartu”.

„Cijela poenta samita SAD-ASEAN je da se istaknu i slave zajedničke vrijednosti, a ako domaćin ne podržava te vrijednosti i ne predstavlja ih, to na neki način podriva cijeli događaj”, izjavio je Rogin za Glas Amerike.

Drugi reporteri su se okrenuli društvenim mrežama da iskažu podršku Widakuswari.

„Olakšanje je vidjeti aktuelnu administraciju da razumije i brani sistem novinarskog, zajedničkog praćenja Bijele kuće, u poređenju sa nekim situacijama koje su se dogodile za vrijeme prethodne administracije”, dodaje Steve Herman, koji je član Udruženja dopisnika iz Bijele kuće.

U izjavi za Glas Amerike, Rosan Roeslani, ambasador Indonezije u SAD, je izjavio: „Žao nam je zbog incidenta u vezi sa gospođom Patsy Widakuswarom i razumijemo iznijetu zabrinutost, dok istovremeno naglašavamo da smo posvećeni slobodi štampe”.

Dodao je da događaj u pitanju nije bio konferencija za štampu, nego samo prilika za fotografisanje, i da su „vika i glasni glasovi izazvali zabrinutost za bezbjednost”.

Widakuswara se ne slaže sa tom karakterizacijom. „Bilo je više situacija za vrijeme fotografisanja i snimanja bilateralnih susreta predsjednika Widodoa i Bidena gdje smo svi vikali pitanja, i niko nije zbog toga ukoren”, izjavila je. „Kao američki novinari, imamo pravo da postavljamo pitanja liderima kada ih vidimo.”

Roeslani je saopštio: „I dalje smo predani poštovanju slobode štampe i radićemo na pojašnjavanju i pridržavanju protokola za vrijeme specifičnih događaja da bismo spriječili buduće nesporazume”.

Didier Saugy, direktor Nacionalnog pres kluba u Washingtonu, kaže da je incident - neprihvatljiv.

„Svi treba da imaju slobodu da postave pitanja”, izjavio je za Glas Amerike.

Ministarstvo spoljnih poslova Indonezije i američki State Department nisu još odgovorili na upite Glasa Amerike da prokomentarišu događaj.

Widakuswara kaže da je zahvalna zbog podrške tima potpredsjednice Kamale Harris i osoblja američke ambasade.

Patsy Widakuswara je rođena i odrasla u Indoneziji, a novinarsku karijeru je započela u toj zemlji.

Povratak u rodnu Jakartu, avionom američke potpredsjenice, da bi pokrivala samit, bio je „trenutak imigrantskog ponosa za mene”, kaže Widakuswara, koja sada ima američko državljanstvo. „Veoma sam ponosna na svoje indonežansko porijeklo.”

Od 180 zemalja, Indonezija je na 108. mjestu kada je riječ o stanju slobode medija, prema izvještajima Reportera bez granica. Sloboda štampe u toj zemlji je sve više pod napadima proteklih godina.

„Dok jesam i uvijek ću biti ponosna što sam Indonežanka isto koliko sam i ponosna što sam Amerikanka, znam čiju tradiciju slobode štampe više volim”, napisala je Widakuswara na društvenim mrežama.

Za Glas Amerike kaže da je incident bacio sjenku na njeno putovanje.

„Rastužuje me što Indonezija na taj način tretira svoje novinare”, izjavila je. „Također, ne volim što sam ja tema priče. Mislim da nijedan novinar ne voli da on bude tema priče.”

XS
SM
MD
LG