Linkovi

Novinarka Alsu Kurmasheva 100 dana u pritvoru u Rusiji


Alsu Kurmasheva
Alsu Kurmasheva

U četvrtak je prošlo tačno 100 dana od kada je novinarka Tatarsko-baškirskog servisa Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmasheva uhapšena u ruskom gradu Kazanju.

Vršilac dužnosti predsjednika Radija Slobodna Evropa Stephen Capus naveo je u saopštenju da je čak i jedan dan nepravednog zatvora tragedija, ali da je to što je američka državljanka koja je nezakonito u ruskom zatvoru 100 dana jednostavno nečuveno.

"Alsu je supruga, majka i voljena koleginica naše organizacije. Rusija mora odmah i bezuslovno da je oslobodi. Nadamo se da će američki State Department što pre okvalifikovati pritvor Alsu kao nezakonit", rekao je Capus.

Da bi obilježili 100 dana pritvora Alsu, desetine njenih kolega i voljenih su učestvovali u snimku, govoreći WOslobodite Alsu" na 38 jezika, uključujući 27 jezika na kojima medijska korporacija RFE/RL emituje za svoju publiku.

Pored ruskog državljanstva, Alsu Kurmasheva ima i državljanstvo SAD. Prije hapšenja živela je u Pragu sa suprugom i djecom. Sredinom maja prošle godine došla je u rodni Kazanj iz porodičnih razloga.

"Divite se mojoj hrabrosti što sam došla u svoj dom u takvo vrijeme", napisala je Alsu u pismu iz istražnog zatvora 18. januara ove godine.

"Ali živimo sada i nećemo imati drugo vrijeme. Naravno biće vremena, ali možda neće biti nekog od naših bliskih kome danas treba pomoć. Ja sam odgovorna za svoju porodicu. Za svoju malu djecu, za moju staru majku”, napisala je Alsu.

Drugog juna 2023, na aerodromu u Kazanju, prije nego što je otišla kući, Alsu su priveli policajci. Oduzeti su joj američki i ruski pasoš. Nekoliko dana kasnije, protiv novinarke je pokrenut krivični postupak zbog neprijavljivanja drugog državljanstva. Alsu je dobila pismenu zabranu da napušta mjesto. Istraga o ovom slučaju otegla se nekoliko mjeseci. Tek ju je u oktobru prekršajni sud u Kazanju proglasio krivom i kaznio ju je sa 10.000 rubalja.

Nedjelju dana nakon izricanja presude, 18. oktobra, novinarka je ponovo privedena. Ona je optužena po delu 3 člana 330.1 Krivičnog zakona Ruske Federacije.

"Neispunjavanje obaveze utvrđene zakonom da nadležnom organu dostavi dokumente neophodne za upis u registar stranih agenata, koje je počinilo lice koje vrši ciljano prikupljanje informacija iz oblasti vojnih, vojno-tehničkih aktivnosti Rusije, koje se, kada ih dobiju od stranih izvora, mogu koristiti protiv bezbjednosti zemlje“, glasi taj član.

Prema istražiteljima, Kurmasheva je morala lično da dostavi dokumente da bi bila uvrštena u registar stranih agenata.

Alsu je poslata 23. oktobra u istražni pritvor. Poslije još mjesec i po dana, protiv nje je pokrenut još jedan krivični postupak o širenju lažnih vijesti o vojsci na osnovu političke mržnje. Povod je bila knjiga "Ne ratu. 40 priča Rusa protiv invazije na Ukrajinu".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG