Linkovi

Novinari negoduju zbog intervjua Tuckera Carlsona sa Vladimirom Putinom


Novinar Tucker Carlson
Novinar Tucker Carlson

Najava bivšeg voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona da je intervjuisao ruskog predsjednika Vladimira Putina naišla je na negodovanje mnogih novinara, od kojih neki kažu da bi Kremlj mogao da iskoristi taj intervju u propagandne svrhe.

U video snimku objavljenom na X-u, Carlson je rekao da želi da intervjuiše dugogodišnjeg ruskog lidera jer „Amerikanci imaju pravo da znaju sve što mogu o ratu u koji su umiješani”.

Sredinom marta u Rusiji bi trebalo da se održe predsjednički izbori, na kojima je zagarantovano da će Putin pobijediti. Putin je vjerovatno pristao na intervju sa Carlsonom jer misli da će to pomoći njegovoj kampanji, kaže Mikhail Rubin, zamjenik glavnog urednika ruske istraživačke kuće Proekt Media.

„Carlson mora da shvati da je on dio kampanje za predsjedničke izbore i da će pomoći (Putinu), nažalost”, rekao je Rubin za Glas Amerike.

Rubin je dodao da će Carlsonov intervju vjerovatno biti iskorišten za prikazivanje Moskve u pozitivnom svetlu.

„Najvažnije je prikazati da je Putin otvoren i da američki novinari mogu da rade unutar Rusije jer je Rusija otvorena i slobodna zemlja”, rekao je Rubin.

Ali ta priča je očigledno lažna, ističe Rubin, koji je pobjegao iz zemlje 2021. godine iz bezbjednosnih razloga.

„Ako odem u Rusiju, koliko sam shvatio, biću uhapšen sutradan”, rekao je Rubin, koji sada živi u Washingtonu.

Drugi ruski novinari podijelili su slične kritike na društvenim mrežama.

„Ja sam poput stotina ruskih novinara koji su u egzilu kako bi nastavili da izvještavaju o ratu Kremlja protiv Ukrajine. Alternativa je bila odlazak u zatvor”, napisala je ruska novinarka Yevgenia Albats na X-u. U međuvremenu, Carlson je „snimao u Ritzovom apartmanu u Moskvi koji košta 1.000 dolara”, napisala je ona.

Carlson je također izazvao kritike zbog toga što djeluje da ignoriše loše stanje slobode medija u Rusiji i hapšenje velikog broja novinara unutar zemlje, kao i to što su mnogi morali da pobjegnu iz Rusije.

„Zanimljivo je žaliti se kako nema dovoljno američkih novinara koji izvještavaju o ruskoj strani Putinove invazije na Ukrajinu kada su njih dvoje - Evan Gershkovich i Alsu Kurmasheva - trenutno u zatvoru zbog toga što su radili upravo to”, napisao je na X-u Max Seddon, šef moskovskog biroa Financial Times.

Gershkovich iz Wall Street Journala uhapšen je u martu 2023. pod optužbom za špijunažu koju on, njegov poslodavac i američka vlada, oštro negiraju.

Kurmasheva, urednica sestrinske kuće Glasa Amerike, Radija Slobodna Evropa, uhapšena je u oktobru 2023. i suočava se sa optužbama zbog toga što se nije registrovala kao „strani agent” i širila lažne informacije o ruskoj vojsci. Ona i njen poslodavac odbacuju optužbe.

Pored Kurmasheve i Gershkovicha, u Rusiji je do kraja 2023. godine zatvoreno još najmanje 20 novinara, prema podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

Portparol Kremlja Dmitry Peskov potvrdio je da je intervju Carlsona sa Putinom snimljen u utorak. Wall Street Journal navodi da će vjerovatno biti objavlje u četvrtak. Carlson je najavio da će nemontiran intervju biti postavljen na X-u.

Tucker Carlson je desno orijentisan televizijski voditelj, koji je imao emisiju u udarnom terminu na Fox Newsu od 2016. do njegovog otpuštanja 2023. godine.

Carlsonov odlazak uslijedio je ubrzo nakon što je Fox News pristao da plati preko 787 miliona dolara firmi Dominion Voting System, koja je tužila televiziju za klevetu i širenje lažnih vijesti o pokradenim izborima 2020. Mnoge od tih vijesti širio je i Carlson.

Mreža Tuckera Carlsona nije odmah odgovorila na upit Glasa Amerike za komentar.

Nakon što je optužio američke medije za „ulizivačke i motivacione intervjue” sa ukrajinskim predsjednikom Volodymyrom Zelenskyyjim, Carlson je nastavio da tvrdi da „nijedan zapadni novinar nije potrudio da intervjuiše predsjednika druge zemlje u ovom sukobu Vladimira Putina”.

Novinari su se oglasili i na društvenim mrežama da kritikuju tu tvrdnju.

„Da li Tucker zaista misli da mi novinari ne pokušavamo da intervjuišemo predsjednika Putina svaki dan od njegove invazije na Ukrajinu? To je apsurdno - nastavićemo da tražimo intervju, baš kao što smo to radili godinama unazad”, napisala je Christiane Amanpour sa CNN-a na X-u.

Čak je i Kremlj na neki način osporio tu tvrdnju Karlsona.

„Ne, gospodin Carlson griješi. U stvari, on to ne može da zna”, rekao je Peskov i dodao da Kremlj dobija mnogo zahtijeva za intervjue sa Putinom.

XS
SM
MD
LG