Linkovi

Novinari na ukrajinskom frontu: Obuka i oprema spasavaju živote


Novinar AFP-a trči dok se dim diže iza njega poslije bombardovanja Bahmuta, istočna Ukrajina, 3. jul 2022. (Foto: AFP/Bulent Kilic)
Novinar AFP-a trči dok se dim diže iza njega poslije bombardovanja Bahmuta, istočna Ukrajina, 3. jul 2022. (Foto: AFP/Bulent Kilic)

Na prvim linijama fronta u Ukrajini, novinari se nalaze u opasnoj situaciji dok izvještavaju o ratu. Nakon što je nekoliko poginulo ili ozbiljno povrijeđeno tokom prošle godine, medijski aktivisti su se organizovali da ponude obuku i opremu

Hiljade stranih novinara je došlo iz cijelog svijeta da izvještavaju o ratu u Ukrajini. Ukrajinski novinari takođe su putovali u borbene zone, prebacujući se sa pozicije redovnih na ratne izvještače. Više od deset novinara je ubijeno na zadatku, dok su mnogi drugi ozbiljno povrijeđeni. Dugogodišnji ratni dopisnici kažu da ovaj rat nije nalik ni jednom drugom u skorije vrijeme.

“Bio sam u Bahmutu i Soledaru prije dvije nedelje, i da budem iskren, bio je to najveći - ono što mogu da zamislim da je bio Drugi svjetski rat - u poređenju sa mnogim ratovima koje sam pokrivao - građanskim i onim koje vode male grupe pobunjenika protiv vojske. Ali ovo je kao totalni rat, sa vrlo teškom artiljerijom", kaže Pol Konroj iz organizacije “Klub prvih linija.”

Sukob je doveo veliki broj freelencera u Ukrajinu. Nestrpljivi mladi novinari mogu da "steknu reputaciju" u ratnim zonama, ali nedostatak pripreme može da bude smrtonosan. Organizacija “Klub prvih linija” i druge medijske grupe za podršku, kao što je Centar za slobodu medija iz Lavova u zapadnoj Ukrajini, pokušavaju da ublaže rizike.

Medijske organizacije pomažu novinarima u Ukrajini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Olga Letniančuk iz Centra za slobodu medija ističe da ta organizacija može da im obezbijedi zaštitne prsluke, kacige i medicinske pribor.

Novinari takođe dobijaju besplatnu obuku o neprijateljskom okruženju. To može da spasi život, kaže Konroj koji je preživeo teška bombardovanja u Siriji 2012. godine.

“Bio sam pogođen šrapnelom. Morao sam da stavim podvezicu, tako da je za mene medicinska strana ključna. Spasao si svoj život. To je moguće."

Ali nema načina da se spriječe sve povrede ili smrti na terenu, bez obzira koliko su novinari dobro trenirani. A, neki kažu da je vrijedno rizika.

“Ne postoji potpuno bezbjedan način da se bude u ratu, posebno u ovom, jer je brutalan. Ima žrtava civila, i njihove kuće su pogođene projektilima, ističe novinar Dima Kilčelko.

Kao i mnogi ukrajinski novinari, Kilčelko vidi svoj rad kao dio ratnih napora. Generalno, cilj novinarstva je iznošenje nepristrasnih informacija o sukobu. Međutim, kaže Kilčelko, on vjeruje da bi informisanje spoljašnjeg svijeta o patnji civila u Ukrajini moglo da bude važno za njihov “opstanak kao nacije”.

XS
SM
MD
LG