Linkovi

Novinari koriste jednokratne telefone kako bi zaštitili privatnost na Olimpijadi u Pekingu


A person stands in the Olympic Rings during a cross-country skiing training session before the 2022 Winter Olympics, Feb. 3, 2022, in Zhangjiakou, China.
A person stands in the Olympic Rings during a cross-country skiing training session before the 2022 Winter Olympics, Feb. 3, 2022, in Zhangjiakou, China.

Mnogi strani novinari na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu kažu za VOA da su donijeli jednokratne uređaje, poput telefona i laptopa s potpuno obrisanim osobnim podacima, kako bi zaštitili svoju digitalnu privatnost. To je zato što Kina ima dugu evidenciju praćenja i ograničavanja novinara.

Novinari na Olimpijskim igrama u Pekingu uopće neće vidjeti puno Pekinga. Umjesto toga, oni će biti u zatvorenom krugu, vozeći se službenim autobusima od mjesta do mjesta događaja. Pravila vezana uz COVID-19 nisu jedini izazov. Drugi je digitalna privatnost, a novinari poduzimaju posebne korake da je zaštite.

James Griffiths, azijski dopisnik kanadskih novina The Globe and Mail, trenutno je u pekinškom balonu.

"Postavio sam kompjuter za snimanje, na kojem trenutno razgovaramo", rekao je. “Imam jednokratni telefon. Sa sobom čak imam i jednokratni iPad samo da budem siguran da na njemu nema ni jednog od mojih uobičajenih identiteta. Većina mojih računa nije prijavljena dok sam ovdje.”

Griffiths je rekao da je teško pronaći bilo kojeg novinara koji ne koristi neku vrstu jednokratnog uređaja na Olimpijskim igrama.

To je poznata rutina za one koji izvještavaju iz Kine. Ovog tjedna Kineski klub stranih dopisnika upozorio je da sloboda medija opada "vrtoglavom brzinom".

Uoči Igara, Odbor za zaštitu novinara upozorio je novinare da pretpostavljaju da će sve što rade na internetu biti praćeno.

Do sada, oni koji su izvještavali iz balona Olimpijskih igara nisu prijavili nikakve probleme, čak i ako imaju ograničenu mobilnost.

Možemo raditi kao novinari u zatvorenom krugu bez ograničenja”, rekla je Donna Spencer, sportska izvjestiteljica za The Canadian Press, “ali ograničenja koja su svojstvena zatvorenoj petlji sprječavaju nas da izvještavamo o onome što bi neko ko je strani dopisnik ovdje radio.”

Možda nije idealno, ali australski novinar Eryk Bagshaw rekao je da je to prihvatljiv kompromis.

"U suštini se podvrgavate takvom potpunom nadzoru da u tome ima gotovo slobode", rekao je Bagshaw. “Apsolutno posvuda ima kamera. . . ne gledaš preko ramena pitajući se prati li te zato što razgovaraš s kineskim disidentom.

Ali i ovakvo izvještavanje ima svoje izazove.

Tokom intervjua za VOA, Bagshawa su prekinule vlasti podsjećajući ga na potreban test na COVID-19.

"Samo trebam završiti ovaj video intervju i onda ću sići", rekao im je. “Doći ću za 10 minuta, ako je to u redu. Hvala vam puno."

Samo još jedan izazov izvještavanja tijekom pandemije u Kini.

XS
SM
MD
LG