Linkovi

Novi Zeland odobrio cjepivo Pfizer/BioNTech za djecu i adolescente


Lambton Quay is devoid of people on the first day of a lockdown to curb the spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Wellington, New Zealand, August 18, 2021. REUTERS/Praveen Menon
Lambton Quay is devoid of people on the first day of a lockdown to curb the spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Wellington, New Zealand, August 18, 2021. REUTERS/Praveen Menon

Novi Zeland je odobrio upotrebu cjepiva Pfizer/BioNTech za djecu i adolescente, dok se zemlja bori kako bi obuzdala zarazu korona virusom, objavila je novozelandska premijerka Jacinda Ardern.

Novi Zeland je u četvrtak ušao u oštri lockdown nakon što je utvrđen lokalno preneseni slučaj zaraze COVID-19, prvi u gotovo šest mjeseci.

Klaster u Aucklandu sada broji 21 slučaj zaraze, od čega je u četvrtak zabilježeno 11 novih slučajeva.

Ardern je objavila da će djeca od 12 do 15 godina moći primiti cjepivo Pfizer/BioNTech protiv korona virusa, javlja AP.

"Ono je sigurno i dobro je to napraviti", rekla je Ardern.

Ranije je cjepivo bilo odobreno za ljude od 16 godina nadalje. Predviđene su dvije doze s razmakom od šest tjedana.

Ardern je rekla da su zdravstveni dužnosnici sada u dobroj mjeri sigurni oko toga kako je virus ušao u zemlju. Ispitivanje je dovelo do putnika koji je 7. kolovoza stigao iz australskog Sydneyja.

"Znam da smo svi spremni na to da će broj slučajeva stajati lošije prije nego li postane bolje. Mislim da danas imamo komadić puzzlea koji smo tražili", rekla je novozelandska premijerka.

"Uvijek smo imali svoj način žestokog i ranog odgovora jer je to puno bolje nego blagi i dug pristup koji rezultira produživanjima karantene", objavila je Ardern na Facebooku uoči uvođenja karantene.

S populacijom od pet milijuna ljudi Novi Zeland će ostati u strogom zatvaranju najmanje do subote.

Zemlja je imala do sada oko 2.580 slučajeva COVID-19 i 26 umrlih.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG