Linkovi

Novi Zeland uveo karantin zbog jednog slučaja COVID19, u međuvremenu potvrđena još četiri


Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern na konferenciji za novinare u Velingtonu
Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern na konferenciji za novinare u Velingtonu

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern uvela je u utorak trodnevni karantin u zemlji nakon što je u Oklendu, drugom najvećem gradu, prijavljen jedan slučaj lokalnog prenošenja COVID19.

U međuvremenu, tokom noći potvrđena su četiri nova slučaja, među kojima je i radnik u bolnici u Oklendu, tako da je ukupan broj slučajeva u zemlji sada pet, potvrdio je potrparol vlade.

Potvrđeno je i da su svi slučajevi zaraze delta varijantom i da su povezani sa prvim slučajem.

Originalni slučaj, prvi na Novom Zelandu proteklih šest mjeseci, registrovan je kod 58-godišnjeg muškarca koji je bio u posjeti obližnjem gradu Koromandel, mada još nije poznato kako se zarazio koronavirusom.

Premijerka Džasinda Ardern je na konferenciji za novinare u utorak rekla da će Oklend i Koromandel biti u sedmodnevnom, a ostatak zemlje u trodnevnom karantinu.

"Delta je promijenila situaciju. To znači da ponovo moramo da uložimo velike i rane napore da zaustavimo prenošenje. Na drugim mjestima smo vidjeli šta može da se dogodi ako ne uspostavimo kontrolu. Imamo samo jednu šansu", upozorila je Ardern.

Novi Zeland je jedna od posljednjih država u kojima je registrovana delta varijanta koronavirusa, koja se veoma brzo prenosi.

Prema novim mjerama, škole, kancelarije i radnje će biti zatvorene, a radiće samo vitalne službe. Slične mjere su posljednji put ukinute u martu.

Novi Zeland, sa 5 miliona stanovnika, jedna je od najuspješnijih država kada je riječ o suzbijanju COVID19. Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, u zemlji je registrovano samo 2.914 zaraženih i 26 smrtnih slučajeva.

Novi Zeland je uspješan u borbi protiv pandemije dijelom i zato što je posljednjih 18 mjeseci zatvorio granice za sve koji nisu državljani.

XS
SM
MD
LG