Linkovi

SAD i Kanada osudili ruski rat protiv Ukrajine na sastanku G20 u Indoneziji


Zamjenik ruskog ministra finansija Timur Maksimov prisustvuje samitu ministra finansija i guvernera centralnih banaka zemalja G-20 na Baliju, Indonezija, 15. jula 2022.
Zamjenik ruskog ministra finansija Timur Maksimov prisustvuje samitu ministra finansija i guvernera centralnih banaka zemalja G-20 na Baliju, Indonezija, 15. jula 2022.

Zapadni ministri finansija osudili su invaziju Moskve na Ukrajinu na pregovorima G-20 u Indoneziji u petak, optužujući ruske zvaničnike za saučesništvo u zločinima počinjenim tokom rata.

Dvodnevni sastanak na ostrvu Bali počeo je u sjenci ruskog vojnog napada koji je uzburkao tržišta, podigao cijene hrane i podstakao vrtoglavu inflaciju, nedjelju dana nakon što je visoki diplomata Moskve napustio razgovore sa ministrima spoljnih poslova foruma.

"Rusija je isključivo odgovorna za negativne efekte na globalnu ekonomiju", rekla je američka sekretarica za finansije Jannet Yellen ruskoj delegaciji na otvaranju sjednice, prenio je zvaničnik Sekretarijata za finansije.

"Ruski zvaničnici treba da priznaju da doprinose užasnim posljedicama ovog rata svojom kontinuiranom podrškom Putinovom režimu. Vi dijelite odgovornost za nevine izgubljene živote."

Njoj se pridružila i kanadska ministrica finansija Christina Freeland, koja je ruskoj delegaciji rekla da su odgovorni za "ratne zločine" u Ukrajini zbog njihove podrške invaziji, rekao je kanadski zvaničnik.

"Nisu samo generali ti koji čine ratne zločine, ekonomske tehnokrate su te koje dozvoljavaju da se rat desi i da se nastavi", rekla je ona, prema zvaničniku.

Na sastanku virtuelno učestvuju i ruski ministar finansija Anton Siluanov i ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko.

Moskva je umjesto toga poslala zamjenika ruskog ministra finansija Timura Maksimova da lično prisustvuje razgovorima. On je bio prisutan kada su američka i kandaska ministrica za finansije iznijele osude, prenio je izvor koji je bio prisutan tokom razgovora.

Domaćin i predsjedavajući G-20 Indonezija upozorila je ministre da bi neuspjeh u rješavanju energetske i prehrambene krize bio katastrofalan.

U uvodnoj riječi, indonežanska ministrica finansija Šri Muljani Indravati pozvala je ministre da rade zajedno u duhu "saradnje", jer "svijet isčekuje" rješenja.

"Cijena našeg neuspjeha je veća nego što možemo da priuštimo", rekla je delegatima. "Humanitarne posljedice po svijet i za mnoge zemlje sa niskim prihodima bile bi katastrofalne."

Bez napuštanja sjednice

Sastanak je uglavnom bio fokusiran na krizu hrane i energije koje opterećuju ionako krhki globalni oporavak od pandemije Covida 19.

"Akcije (ruskog predsjednika Vladimira) Putina, uključujući uništavanje poljoprivrednih objekata, krađu žita i poljoprivredne opreme i efektivnu blokadu crnomorskih luka, predstavljaju upotrebu hrane kao ratnog oružja", rekla je Yellen na popodnevnom seminaru.

Yellen također vrši pritisak na saveznike G-20 da ograniče cijenu ruske nafte kako bi se ugušila Putinova ratna prsa i izvršila pritisak na Moskvu da prekine svoju invaziju i istovremeno smanjila troškove energije.

Yellen je u aprilu predvodila multinacionalni odlazak finansijskih zvaničnika sa sjednice dok su ruski delegati govorili na sastanku G-20 u Washingtonu, ali takve akcije u petak nije bilo.

Malo je vjerovatno da će biti izdato konačno saopštenje kada se pregovori završe u subotu, zbog neslaganja sa Rusijom.

"Raditi zajedno"

Predsjednica G-20 Indonezija - koja vodi neutralnu spoljnu politiku - odoljela je pritisima Zapada da ne pozove Rusiju na samit.

"Moramo da djelujemo zajedno da bismo pokazali zašto G-20 zaslužuje svoju reputaciju kao glavni forum za međunarodnu saradnju", rekla je Indravati.

Pored ministara Moskve i Kijeva, samitu su virtuelno prisustvovali i kineski ministar finansija Liu Kun i novi britanski ministar finansija Nadhim Zahavi.

Sastanak je uvod u samit lidera na indonežanskom ostrvu u novembru koji bi trebao da se fokusira na globalni oporavak od pandemije Covida 19.

Ostali problemi kojima su se ministri bavili uključivali su digitalnu finansijsku inkluziju – sa više od milijardu ljudi u svijetu koji su i dalje bez pristupa bankovnom računu – i rok za reviziju međunarodnih poreskih pravila.

XS
SM
MD
LG