Linkovi

Novi komandant ukrajinske vojske obećava novi pristup u ratu sa Rusijom


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i novoimenovani komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski u regionu Harkova, 30. novembar 2023. (AP Photo/Efrem Lukatsky)
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i novoimenovani komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski u regionu Harkova, 30. novembar 2023. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Novoimenovani komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je da oružane snage moraju pronaći nove načine da se bore kako bi pobijedile ruske osvajače.

U svojim prvim javnim izjavama otkako je preuzeo komandu nad 800.000 ukrajinskih trupa, Sirski se fokusirao na bespilotne letjelice i elektronsko ratovanje kao primjere korištenja nove tehnologije za dostizanje pobjede.

Također je naveo da je jedan od prvih ciljeva da poboljša rotaciju vojnika sa prve linije fronta.

Čini se da su njegove izjave u skladu sa ciljevima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da donese novine u oružane snage i usvoji novi pristup borbi nakon rekonstrukcije vojnog vrha.

Imenovanje Sirskog na najvišu vojnu poziciju dolazi u vrijeme izazova za Ukrajinu, koja još ne zna da li će dobiti dodatnu vojnu pomoć od SAD.

U međuvremenu, dvostranačka delegacija članova američkog Kongresa sastala se u petak sa Zelenskim kako bi ga uvjerila da će uraditi sve što je do njih da kroz Predstavnički dom prođu ključni zakon o vojnoj pomoći.

"SAD marljivo rade u Predstavničkom domu i Senatu na obezbjeđivanju sredstava koja su neophodna 2024. godine", rekao je Mike Turner na konferenciji za novinare prije nego što je delegacija otišla da se sastane sa Zelenskim.

SAD su bile najveći ukrajinski snabdijevač vojnom pomoći u ratu protiv Rusije, ali ta pomoć je u zastoju jer demokrate i republikanci ne mogu da se dogovore.

Poslanici su se također sastali sa zvaničnicima obavještajnih službi SBU i GUR, potvrdio je američki ambasador u Kijevu.

"Mi stojimo uz Ukrajinu ne samo zato što razumijemo da je odbrana slobode i demokratije širom svijeta američka vrijednost, već smo uz Ukrajinu zato što je to i u interesu Amerike", rekao je kongresmen Jason Crow.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG