Linkovi

Novi izvještaj Pentagona: I dalje nema dokaza o vanzemaljcima


Sjedište američkog sekretarijata za odbranu u Washingtonu. (Foto: AP Photo/Patrick Semanski)
Sjedište američkog sekretarijata za odbranu u Washingtonu. (Foto: AP Photo/Patrick Semanski)

U istragama američke vlade od kraja Drugog svjetskog rata nisu pronađeni dokazi o vanzemaljcima ili vanzemaljskoj tehnologiji, navodi se u izvještaju Pentagona o neidentifikovanim letećim objektima (NLO) i zaključuje da su to uglavnom bili obični objekti ili fenomeni.

Pentagon je 2022. godine također saopštio da njegova tada formirana Kancelarija za rješavanje anomalija na svim domenima (AARO) nije pronašla dokaze koji bi sugerisali da su vanzemaljci posjetili Zemlju ili se srušili na njenu površinu. AARO istražuje neidentifikovane leteće objekte u vazduhu, moru, svemiru ili na kopnu.

Prema Zakonu o nacionalnoj odbrani iz 2023. godine kancelarija je bila obavezna da Kongresu podnese izvještaj o vladinim historijskim podacima vezanim za "neidentifikovane anomalne fenomene" (UAP) od 1945. godine.

Kongresu je prošle nedjelje podnesen prvi od dva seta dokumenata, naveo je u saopštenju portparol Pat Ryder.

"AARO nije pronašao dokaze da je u bilo kojoj istrazi američke vlade, akademskom istraživanju ili zvaničnom panelu potvrđeno da je bilo koji zapaženi neidentifikovani anormalni fenomen predstavljao vanzemaljsku tehnologiju. Iako su mnogi izvještaji o UAP i dalje neriješeni ili neidentifikovani, AARO procjenjuje da bi većina tih slučajeva, da je dostupno više kvalitetnih podataka, također mogla da bude identifikovana i utvrđeno da je riječ o običnim objektima ili fenomenima", navodi se u izvještaju.

Također se ističe da je od 1945. godine, vlada finansirala istrage da utvrdi da li neidentifikovani fenomeni predstavljaju rizik po bezbjednost letenja, tehnološki napredak suparničke nacija, ili dokaz "o tehnologiji van ovog svijeta, pod inteligentnom kontrolom".

U izvještaju se napominje da u popularnoj kulturi postoji stalni narativ da su vlada, ili neka njena tajna organizacije, otkrile nekoliko "svemirskih brodova van ovog svijeta i vanzemaljske biološke ostatke" i da vode programe da kopiraju otkrivenu tehnologiju.

"AARO prepoznaje da mnogi iskreno u to vjeruju. Cilj ovog izvještaja nije da dokaže ili ospori određena ubjeđenja, već da koristi strogo analitički i naučni pristup da istraži prošle istrage neidentifikovanih anormalnih fenomena koje je sponzorisala američka vlada. AARO nije pronašao dokaze za tvrdnje da su američka vlada i privatne kompanije kopirale vanzemaljsku tehnologiju. Na osnovu svih do sada dostupnih informacija, AARO je zaključio da su netačne tvrdnje koje se tiču određenih ljudi, poznatih lokacija, tehnoloških testova i dokumenata navodno povezanim sa kopiranjem vanzemaljske tehnologije", naglašava se u izvještaju.

Američka vojska je decenijama osporavala i diskreditovala izvještaje o NLO i "letećim tanjirima", koji postoje još od 1940-tih godina.

Pentagon je prije dvije godine saopštio da su istrage dovele do objavljivanja stotina novih izvještaja, ali da ništa ne ukazuje na postojanje inteligentnog vanzemaljskog života.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG