Linkovi

"Novi Hladni rat" Zapada i Rusije oko uticaja u Africi


Sergej Lavrov sa predsjednikom Ugande Joverijem Musevenijem
Sergej Lavrov sa predsjednikom Ugande Joverijem Musevenijem

Ruski, francuski i američki zvaničnici pokušavaju da dobiju podršku afričkih zemalja za svoje pozicije o ratu u Ukrajini, a neki to ocjenjuju kao najintenzivnije takmičenje Rusije i Zapada od Hladnog rata.

Ruski šef diplomtije Sergej Lavrov i francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetili su zemlje na sjeveru Afrike ove nedjelje. Samantha Power, šefica američke Agencije za međunarodni razvoj, posjetila je Somaliju i Keniju, a ambasadorica SAD-a u UN Linda Thomas-Greenfield otputovaće naredne nedjelje u Ganu i Ugandu.

"Ovo je kao novi Hladni rat u Africi, jer rivalske strane žele da osvoje uticaj", kaže William Gumede, direktor fondacije Demoratija radi.

Lavrov je putovao po sušnim predjelima i onima gdje vlada glad, i predstavljao Zapad kao glavng krivca za porast cijena hrane. Sa druge strane, zapadni lideri su optužili Kremlj da je kriv za krizu sa hranom i da je koristi kao oružje u svom osvajačkom ratu - što bi trebalo da zvuči kao poznata poruka u post-kolonijalnoj Africi.

Pod Vladimirom Putinom, Rusija radi na tome da dobije podršku u Africi već nekoliko godina, oživljava prijateljstva stara i do pola vijeka, kada je Sovjetski savez podržavao mnoge afričke pokrete u borbi za slobodu od kolonijalista.

"I sada je ta kampanja intenzivirana", kaže Gumede.

Uticaj Moskve u Africi vidio se kada se u UN glasalo o osudi ruske invazije na Ukrajinu. 28 afričkih zemalja glasalo je za rezoluciju, a značajna manjiina od 25 zemalja je glasala protiv ili je bila uzdržana.

Ruski šef diplomatije ove nedelje posjetio je Egipat, Kongo, Ugandu, Etiopiju i tamo poručio da su SAD i evropske zemlje krive za rast cijena hrane, kao i da su tokom pandemije kovida pravile zalihe hrane.

"Situacija u Ukrajini dodatno je negativno uticala na tržište hrane, ali ne zbog ruske specijalne operacije, već neadekvatne reakcije Zapada, koji je uveo sankcije", kazao je Lavrov u Adis Abebi.

Lavrov je toplo dočekan u Ugandi od strane predsjednika Joverija Musevenija, inače američkog saveznika koji ne želi da kritikuje rusku invaziju na Ukrajinu. Museveni je rekao i da je razumljivo što je Putin otpočeo rat jer je Ukrajina u ruskoj sferi uticaja.

Lavrov se založio za reformu Savjeta bezbjednosti UN kako bi se afričkim zemljama dala stalna mjesta i veći uticaj.

Predsjednik Ugande je na vlasti tri decenije i očigledan je izbor za zemlju sa kojom Rusija treba da jača odnose, kaže politički analitičar Asuman Bisika.

I ruska televizija Russia Today oblikuje javno mnijenje u Africi, a Lavrov je najavio da će uskoro otvoriti i novi biro u Johanesburgu.

"Za Rusiju, to je bitka da se čuje u Africi. Nije važno za sam rat, već za dugoročni politički uticaj. Oni ovdje vide plodno tle za sijanje svog uticaja, i naravno, glasanje u UN-u im je važno", kaže Anton Harber, profesor novinarstva na univerziteu Witwatersrand u Južnoj Africi.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je na afričkoj turneji optužio Kremlj da preko kanala kakav je Russia Today širi propagandu i traži podršku za rat, kao i da ucjenjuje cijeli svijet time što sprječava izvoz žitarica iz Ukrajine.

"Ucjenjuju nas jer su oni ti koji blokiraju izvoz, oni su ti koji regulišu promet svog žita", rekao je Macron u Beninu. Posjetiće i Kamerun i Gvineju Bisao.

Macron je apelovao na Afrikance da ustanu protiv Rusije.

"Kažem vam ovdje u Africi, kontinentu koji je patio zbog kolonijalnog imperijalizma - Rusija je jedna od posljednjih kolonijalnih sila. Odlučila je da krene u invaziju na susjednu zemlju da bi odbranila svoje interese. I to je realnost".

Samantha Power, američka zvaničnica, bila je u istočnoj Africi i apelovala da se pomogne tom regionu u borbi protiv gladi i suša. Kritikovala je i Rusiju.

"Blokiranjem izvoza ukrajinskog žita i restrikcijama na izvoz đubriva iz Rusije, Putin zapravo nanosi štetu narodu Kenije i drugih zemalja na svijetu. Nanosi bol ljudima u Keniji kako bi ostvario ličnu korist", kazala je ona u Najrobiju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG