Linkovi

Nove prekretnice u Brexit sagi


Theresa May
Theresa May

Izlazak iz EU dodatno je zakomplikovan novom odlukom premijerke oko mogućeg odlaganju Brexita, te najavom opozicije o novom referendumu.

Proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, na nešto više od mjesec dana od datuma izlaska, je dodatno zakomplikovan najavom premijerke Therese May da će se možda glasati o odlaganju Brexita i objavom lidera laburista Jeremyja Corbyna da će podržati organizovanje drugog referenduma, mada nije potpuno jasno ni koji su ciljevi niti dometi tih poteza, pišu svjetski mediji.

Labirintna kriza Brexita

Odluka premijerke May da omogući poslanicima da za nešto više od dvije sedmice mogu glasati hoće li odgoditi Brexit ili su za odlazak iz Evropske unije bez dogovora - ukoliko njen pokušaj ratifikacije ugovora o razvodu ne uspije, označava jednu od najvećih prekretnica u "labirintnoj krizi Brexita u Velikoj Britaniji od šok-referenduma iz 2016. godine", ocjenjuje agencija Reuters.

Agencija podsjeća da premijerka pokušava pregovarati o izmjenama Sporazuma o izlasku, koji je prošle godine dogovorila s EU, i za koji je obećala da će ga vratiti u Parlament najkasnije do 12. marta. No, samo mjesec dana do Brexita, krajnji ishod je nejasan - sa scenarijima koji se kreću od prihvaćanja premijerkinog sporazuma u posljednjem trenutku, do ponovnog referenduma za koji May kaže da bi mogao otvoriti nove podjele i da bi bio nepošten.

Reuters piše da bi odlaganje povećalo šanse za preokret Brexita, posebno zato što opoziciona Laburistička partija naginje ka podržavanju novog referenduma.

Odlaganje kao velika kocka

Bloomberg piše da bi odlaganje Brexita bila velika kocka, navodeći da bi se s jedne strane spriječio odlazak pro-EU ministara i poslanika, ali da se s druge strane rizikuje veliko nezadovoljstvo evroskeptičnih konzervativaca.

Bloomberg ocjenjuje kako bi odlaganje bilo "veliko uzmicanje" premijerke, koja je protekle dvije godine insistirala da će Velika Britanija izaći iz EU krajem marta 2019.

Uz podršku Corbyna drugom referendumu, najava o odlaganju Brexita mogla bi potaći strah među brexitovcima da se odustaje od razlaza s EU, ističe Bloomberg i dodaje da bi u tom slučaju May mogla iskoristi taj strah, te ih uvjeriti da podrže njen dogovor s EU, koji je zbog sporne "bekstop odredbe", o granici Irske i Sjeverne Irske, ubjedljivom većinom glasova već propao u Parlamentu.

Pauza, refleksija i kompromis

Britanski The Guardian piše da je Brexit isuviše važan da bi se s njime žurilo. Kolumnista Simon Jenkins piše da je parlament "nepomirljivo podijeljen" pošto ne može da se odluči kako zemlja treba napustiti EU, 29. marta. "Zato treba stati, smiriti se i razmisliti", navodi on.

Strategija vlade, odnosno strategija premijerke May, bila je da se s njenim planom ide do posljednjeg trenutka, s nadom da će, uz malu pomoć prijatelja iz EU, kroz parlament nekako provući dogovor o Brexitu. "Ali, to sada djeluje nemoguće", smatra kolumnista Guardiana.

Toliko važno pitanje kao što je Brexit, trebalo bi se oslanjati na međustranački dogovor s laburistima i manjim partijama, navodi Jenkins, uz konstataciju da bi "bolji lider od May to sigurno dosad uradio".

On ističe da je Velika Britanija suočena s pravljenjem zaliha lijekova, bankrotima poljoprivrednika i milionskim isplatama "konsultantima za Brexit bez dogovora" u londonskom Sitiju, što može uzbuđivati tvrde brexitovce među konzervaticima, ali je to za obične Britance "ponižavajuće i apsurdno".

"Da li je odlaganje na dva mjeseca ili dvije godine nije važno - mada što više to bolje", zaključuje Jenkis i dodaje da su Velikoj Britaniji potrebni pauza, refleksija i kompromis.

Laburisti promijenili dinamiku

S dramom oko Brexita, koja ne može biti zamršenija, Laburistička partija je promijenila dinamiku podrškom novom referendumu, iako se mislilo da njen lider Corbyn, dugogodišnji evroskeptik, ne odobrava novo izjašnjavanje uprkos pritisku laburističkih poslanika, piše Telegraph.

Britanski list ističe da je do promjene došlo pošto je prošle sedmice osam poslanika napustilo Laburističku partiju, a zamjenik lidera stranke Tom Watson jasno stavio do znanja da podržava drugo izjašnjavanje - s implicitnom prijetnjom da bi se stranka mogla podijeliti ako ne bude obećanja o podršsci drugom referendumu.

Telegraph ocjenjuje da ovo neodređeno obavezivanje uzburkalo strasti - pošto su otvorena pitanja da li laburisti i dalje podržavaju Brexit - samo ne onakav kakav predlaže May - ili hoće li u slučaju drugog referenduma voditi kampanju za ostanak.

Jedna od mogućnosti je da laburisti pristanu da podrže sporni dogovor koji je May postigla s EU, uz uslov da o tome glasa cijela zemlja. No, prema ocjeni lista to se ne uklapa u dosadašnje insistiranje laburista kako Velika Britanija mora ostati u carinskoj uniji s EU.

Novi referendum bi u svakom slučaju odložio izlazak planiran za 29. marta, pošto će biti potrebni mjeseci pripreme, ali se nameće nedoumica šta bi bilo referendumsko pitanje, piše Telegraph i konstatuje kako bi to ipak bio povratak na 2016. - "samo što bi ovog puta bilo još gadnije i razornije."

Krajnji dometi

Odluka lidera laburista Corbyn da podrži zahtjev za održavanje drugog referenduma o Brexitu može umiriti aktiviste i poslanike koji se protive izlasku iz Evropske unije, ali se postavlja pitanje krajnjeg dometa tog poteza, smatra politička urednica BBC-ja Laura Kuenssberg.

Podrškom novom referendumu moglo bi se smanjiti nezadovoljstvo mnogih laburističkih poslanika Corbynovim podržavanjem Brexita, ali njegov posljednji potez ne znači da će se novi referendum zaista desiti, upozorava Kuenssberg.

Ona dodaje da s druge strane može doći do potpunog kolapsa plana premijerke May, pa podržavanje drugog referenduma laburistima otvara više opcija. Nije isključeno ni da se "u ovako nestabilnim vremenima" pojavi većina za drugi referendum, mada nije jasno šta bi taj referendum trebalo da odlučuje.

Potez se svakako računa politički, jer "opozicija baš kao i vlada, pokušava da održi što više loptica u vazduhu", zaključuje urednica BBC-ja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG