Linkovi

SAD: Nova pravila o električnim vozilima ubrzavaju promjene u lancu snabdijevanja?


SAD: Električni automobili mijenjaju lice zemlje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

SAD: Električni automobili mijenjaju lice zemlje

Prijedlog administracije Joe Bidena primorao bi američke proizvođače automobila da naglo povećaju proizvodnju električnih automobila i kamiona u narednoj deceniji, dajući veću hitnost naporima da se izgrade lanci snabdijevanja sirovinama koji smanjuju zavisnost te industrije od Kine.

Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) objavila je u srijedu predloženo pravilo koje bi postavilo stroža ograničenja na prosječnu emisiju gasova vozila proizvedenih u Sjedinjenim Državama. Prijedlog bi smanjio dozvoljenu granicu za toliko da proizvođači automobila ne bi imali načina da se povinuju osim ako oko dvije trećine vozila koja proizvode do 2032. ne budu električna vozila - bez emisije štetnih gasova.

Proizvođači automobila su generalno prepoznali da električna vozila predstavljaju budućnost industrije, ali prijedlog od srijede bi uveliko ubrzao trend. Prijedlog, koji će biti otvoren za komentare javnosti prije nego što bude finalizovan, uveliko bi smanjio vodeći uzrok zagađenja vazduha u SAD, kao i gasove staklene bašte koji doprinose globalnom zagrijavanju.

Port za punjenje električnog vozila Kia EV9 Sport jutiliti sa pogonom na baterije, koji može da preveze sedam ljud, prikazan je na Međunarodnom sajmu automobila u Njujorku, 6. aprila 2023.
Port za punjenje električnog vozila Kia EV9 Sport jutiliti sa pogonom na baterije, koji može da preveze sedam ljud, prikazan je na Međunarodnom sajmu automobila u Njujorku, 6. aprila 2023.

"Predlažući najambicioznije standarde zagađenja ikada za automobile i kamione, ispunjavamo obećanje administracije Biden-Harris da ćemo zaštititi ljude i planetu, obezbjeđujući kritično smanjenje opasnog zagađenja vazduha i uticaja na klimu i osiguravajući značajne ekonomske koristi kao što su jeftinije gorivo i manji troškovi održavanja za porodice", rekao je administrator EPA Majkl Regan.

Prijedlog, koji bi se odnosio na nova laka vozila proizvedena 2027. godine i kasnije, bio bi najstroži ekološki standard koji je federalna vlada ikada primijenila na automobile. Ako primora industriju da učini da električna vozila čine dvije trećine proizvodnje, to bi takođe moglo da premaši prethodno najavljeni cilj predsjednika Joe Bidena da do 2030. godine napravi 50 odsto novih automobila bilo plug-in hibrida ili potpuno bez emisije štetnih gasova.

Pitanja u vezi sa lancem snabdijevanja

Mnogo prije nego što je EPA objavila svoje predloženo pravilo u srijedu, Bidenova administracija je krenula u ojačavanje tržišta električnih vozila u SAD i u izgradnju lanca za nabavljanje sirovina koji bi smanjio oslanjanje automobilske industrije na Kinu, kada je riječ o ključnim sirovinama.

Postizanje tog smanjenja neće biti mali zadatak. Prema analizi Međunarodne agencije za energiju (IEA) prošle godine, Kina je proizvela tri četvrtine svjetskih litijum-jonskih baterija, ključnu komponentu većine električnih vozila.

Kina takođe ima dominantno držanje na većem dijelu tržišta za komponente tih baterija, uključujući litijum, kobalt i grafit. Prema IEA, više od polovine svjetskog kapaciteta za preradu i rafinisanje tih materijala nalazi se u Kini.

Prema IEA, od prošle godine, SAD su činile samo 10 odsto proizvodnje električnih vozila širom svijeta i samo sedam odsto proizvodnog kapaciteta za baterije.

Infrastrukturni projekti

Prošlogodišnje usvajanje Zakona o smanjenju inflacije, koji je sadržao stotine milijardi dolara potrošnje u vezi sa klimom, uključivalo je stvaranje velikih poreskih olakšica ograničenih na električna vozila napravljena barem djelimično u SAD. Poreske olakšice treba da se produže na nekoliko godina, ali ograničenja postaju stroža kako vrijeme odmiče, stvarajući podsticaje za proizvođače da proizvode na teritoriji SAD.

Poreske olakšice specifične za baterije koje se koriste u električnim vozilima zahtijevaju da sirovine koje se koriste za njihovo sklapanje dolaze iz domaćih izvora ili iz zemalja sa kojima SAD imaju postojeće trgovinske sporazume.

Drugi dijelovi zakona čiji je cilj da podstaknu ulaganja u SAD, uključujući veliki dvopartijski zakon o infrastrukturi i CHIPS, kao i Zakon o nauci, takođe sadrže novac i podsticaje koji će pomoći u izgradnji električne infrastrukture u SAD.

Ostvarljivi ciljevi

Luk Tonačel, viši direktor za čista vozila i zgrade u Savjetu za odbranu prirodnih resursa, rekao je za Glas Amerike da je izgradnja lanca snabdijevanja za električna vozila usredsređenog na domaću proizvodnju i uvoz iz prijateljskih zemalja ambiciozna, ali ostvariva.

Tonačel je rekao da su neophodne sirovine dostupne od saveznika SAD, ali da kapacitete za njihovu preradu treba izgraditi u zemlji. On je rekao da je stvaranje tog kapaciteta već u toku.

Arhiva - Električno vozilo Tesla na stanici za punjenje iste kompanije.
Arhiva - Električno vozilo Tesla na stanici za punjenje iste kompanije.

"Postoje snažni podsticaji za izgradnju tog lanca proizvodnje i snabdijevanja baterija ovdje u SAD", rekao je on, dodajući da vjeruje da je vremenski okvir administracije izvodljiv, posebno sada kada su novi standardi stvorili sigurnost o budućoj potražnji za električnim vozilima.

"To je realno", rekao je on. "To su tehnologije koje su poznate. Svakako možemo postići veću ekonomiju obima dok povećavamo proizvodnju".

Proizvođači automobila o preduslovima uspjeha

Predstavnici industrije rekli su da će postizanje cilja administracije zahtijevati da mnogo različitih napora bude uspešno u isto vrijeme, od kojih svi nisu pod njihovom kontrolom. Na primjer, mreža stanica za punjenje širom zemlje i povećani kapaciteti za zadovoljavanje nove potražnje za električnom energijom biće od suštinskog značaja za podsticanje potražnje kupaca.

"Agresivno je i mnogi dijelovi moraju savršeno da funkcionišu zajedno", rekla je za Glas Amerike Dženeviv Kalen, predsjednica Udruženja za transport na električni pogon. "Pored tehnološkog dijela, tržište mora da funkcioniše, a brzina lanca snabdijevanja je dio toga. Podsticaji potrošača rade tako što im pomažemo da se dovedu u jednačinu, a mi moramo da nastavimo da širimo infrastrukturu tempom koji zadovoljava, a možda i prevazilazi potrebe u početku, tako da ljudi osjećaju samopouzdanje da treba da pređu na električne baterije".

Džon Bozela, predsjednik trgovinske grupe Alijansa za automobilske inovacije, rekao je u blog postu u sredu da je plan administracije "agresivan po svakoj mjeri" i da će uspjeh zavisiti više od toga da li će proizvođači automobila moći da povećaju proizvodnju.

"U određenoj mjeri, osnovni politički okvir za tranziciju je došao u fokus", rekao je Bozela. "Ali ostaje da se vidi da li su podsticaji za infrastrukturu za dopunu goriva i odredbe Zakona o smanjenju inflacije, dvopartijskog zakona o infrastrukturi i CHIPS i zakona o nauci dovoljne da podrže elektrifikaciju na nivoima predviđenim predloženim standardima u narednim godinama".

XS
SM
MD
LG