Linkovi

Norveška blokira ulazak u zemlju za većinu ruskih turista


Radnici grade novu ogradu duž granice sa Rusijom, pored Storskog, Norveška, 23. avgusta 2023.
Radnici grade novu ogradu duž granice sa Rusijom, pored Storskog, Norveška, 23. avgusta 2023.

Norveška će dodatno ograničiti pristup ruskim turistima zbog rata u Ukrajini koji je u toku, blokirajući gotovo sve ulaze, saopštilo je u četvrtak ministarstvo pravde te nordijske zemlje.

Članica NATO-a Norveška, koja dijeli granicu s Rusijom na Arktiku u dužini od skoro 200 kilometara, prvi put je uvela ograničenja na ruske turističke vize 2022. godine.

"Odluka o pooštravanju pravila ulaska u skladu je s norveškim pristupom stajanja uz saveznike i partnere u reakciji na ruski ilegalni agresivni rat protiv Ukrajine", rekla je ministrica pravde Emilie Enger Mehl u saopćenju.

Ruski državljani čija je svrha turizam i druga nebitna putovanja bit će odbijeni pri ulasku preko vanjske granice. Izuzeci se mogu odobriti u slučajevima kao što su posjete užoj porodici koja živi u Norveškoj, saopćilo je ministarstvo.

Nova politika stupa na snagu 29. maja.

Promjena podrazumijeva da policija može da odbije ulazak ruskim državljanima koji su obuhvaćeni uputstvom“, saopštilo je ministarstvo.

Evropa: Oružje Ukrajini pomoću zarade od zamrznutog ruskog novca
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG