Linkovi

Historijska odluka Norveške, Irske i Španije - priznanje palestinske države


Ilustracija
Ilustracija

Norveška, Irska i Španija priznale su palestinsku državu u srijedu u historijskom potezu koji je izazvao osudu Izraela i oduševljenje Palestinaca. Izrael je opozvao svoje ambasadore iz Norveške i Irske.

Bila je to munjevita kaskada najava. Prva je bila Norveška, čiji je premijer Jonas Gahr Støre rekao da "ne može biti mira na Bliskom istoku ako nema priznanja".

Gahr Støre je rekao da će skandinavska zemlja zvanično priznati palestinsku državu od 28. maja. “Priznavanjem palestinske države, Norveška podržava arapski mirovni plan,” rekao je.

Nekoliko zemalja Evropske unije je proteklih sedmica naznačilo da planiraju priznanje, tvrdeći da je rješenje s dvije države ključno za trajni mir u regionu.

Norveška, koja nije članica Evropske unije, ali odražava njene poteze, bila je vatreni pristalica rješenja o dvije države između Izraela i Palestinaca.

"Teror su počinili Hamas i militantne grupe koje nisu pristalice rješenja o dvije države i država Izrael", rekao je čelnik norveške vlade. “Palestina ima osnovno pravo na nezavisnu državu.”

Taj potez uslijedio je u trenutku kada su izraelske snage predvodile napade na sjeverne i južne rubove pojasa Gaze u maju, uzrokujući novi egzodus stotina hiljada ljudi, i oštro ograničile protok pomoći, povećavajući rizik od gladi.

Skandinavska zemlja "će stoga smatrati Palestinu nezavisnom državom sa svim pravima i obavezama koje to podrazumijeva", rekao je Gahr Støre.

Razvoj događaja dolazi više od 30 godina nakon što je prvi sporazum iz Osla potpisan 1993. godine. Od tada su "Palestinci poduzeli važne korake ka rješenju dvije države", saopštila je norveška vlada.

U njemu se navodi da je Svjetska banka utvrdila da je palestinska država ispunila ključne kriterije za funkcioniranje kao država 2011. godine, da su izgrađene nacionalne institucije kako bi stanovništvu pružile važne usluge.

"Rat u Gazi i stalno širenje ilegalnih naselja na Zapadnoj obali i dalje znače da je situacija u Palestini teža nego što je bila decenijama", saopštila je norveška vlada.

Također u srijedu, irski premijer Simon Harris dao je svoju najavu, rekavši da je to potez koordiniran sa Španijom i Norveškom, "historijski i važan dan za Irsku i Palestinu". On je rekao da je cilj ovog poteza da se pomogne da se izraelsko-palestinski sukob pomakne ka rješenju, kroz rješenje dvije države.

Irski premijer je rekao da misli da će se i druge zemlje pridružiti Norveškoj, Španiji i Irskoj u priznavanju palestinske države "u narednim sedmicama".

Španski premijer Pedro Sánchez rekao je da će njegova zemlja priznati palestinsku državu 28. maja. Sánchez, španski socijalistički lider od 2018. godine, dao je očekivanu najavu u nacionalnom parlamentu u srijedu.

Sánchez je proveo mjesece obilazeći evropske i bliskoistočne zemlje kako bi dobio podršku za priznanje palestinske države, kao i za mogući prekid vatre u Gazi. Nekoliko puta je rekao da je posvećen tom potezu.

Ranije ovog mjeseca, španski ministar vanjskih poslova José Albares rekao je da je obavijestio američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena o namjeri njegove vlade da prizna palestinsku državu.

Brzi razvoj događaja izazvao je osudu Izraela. Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz naredio je izraelskim ambasadorima iz Irske i Norveške da se odmah vrate u Izrael, jer je Norveška rekla da će priznati palestinsku državu, a od Irske se očekuje da učini isto.

Irska i Norveška namjeravaju danas poslati poruku Palestincima i cijelom svijetu: terorizam se isplati”, rekao je Katz.

Rekao je da bi priznanje moglo omesti napore da se vrate izraelski taoci koji se drže u Gazi i da bi prekid vatre manje vjerojatan "nagrađivanjem džihadista Hamasa i Irana". Također je zaprijetio da će opozvati izraelskog ambasadora u Španiji ako ta zemlja zauzme sličan stav.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozdravio je norveško priznanje palestinske države i pozvao druge zemlje da slijede.

U izjavi koju je prenijela zvanična novinska agencija Wafa, on kaže da će odluka Norveške, objavljena u srijedu, učvrstiti "pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje" i podržati napore za postizanje rješenja o dvije države s Izraelom.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG