Linkovi

Najnovije

Garland ističe značaj gonjenja odgovornih za upad u Capitol

Merrick Garland, kandidat za novog sekretara za pravosuđe (Foto: AP)
Merrick Garland, kandidat za novog sekretara za pravosuđe (Foto: AP)

Senatski Odbor za pravosuđe u ponedjeljak zasjeda povodom nominacije Merricka Garlanda na funkciju novog američkog sekretara za pravosuđe.

Garlanda je na tu poziciju kandidovao predsjednik Joe Biden.

Izvjesno - budući najviši američki pravosudni zvaničnik će u izlaganju pred članovima Odbora za pravosuđe Senata ukazati na značaj rada tužilaštva u gonjenju pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koje su, početkom januara, upale u kompleks Capitol Hilla, navedeno je u Garlandovoj uvodnoj izjavi koju je Odbor za pravosuđe Senata objavio uoči pretresa.

„Ako moja nominacija bude potvrđena lično ću nadzirati krivično gonjenje rasista i svih ostalih koji su upali u Capitol 6. januara, što je bio gnusni napad na osnove naše demokratije, miran prenos vlasi na novoizabranu vlast”, naveo je Garland.

To će biti samo jedan dio važnog posla koji spada u odgovornosti Sekretarijata”, navodi se u njegovoj izjavi.

Takođe, kako je ukazano, Garland će se založiti za široko poštovanje prava američkih građana nakon ljetošnjih protesta koji su Sjedinjene Države potresle nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda.

Ta misija ostaje hitna jer građani nemaju jednaka prava. Zajednice druge boje kože i druge manjine suočavaju se sa diskriminacijom koja se odnosi na stanovanje, obrazovanje, kao i krivično pravo – i snose teret štete koju nanose pandemija koronavirusa, zagađenje i klimatske promene”, navedeno je u Garlandovom govoru koji će prezentovati članovima senatskog Odbora za pravosuđe.

Nominovani sekretar za pravosuđe će se založiti i za to da agencija, koju će predvoditi ako bude potvrđen, više doprinese u zaštiti američkih građana od korupcije.

Inače, Merrick Garland će na toj funkciji naslediti i istragu koju Sekretarijat vodi u slučaju sina američkog predsjednika Huntera Bidena o poslovima koje njegova kompanija ima u Kini i Ukrajini i navodima o poreskim zloupotrebama.

Predsjednik Biden se javno obavezao da se neće miješati u istragu.

Biden je Garlanda predstavio kao svog kandidata na funkciji sekretara za pravosuđe dan pošto su hiljade pristalica bivšeg predsjednika Trumpa upale u Capitol tokom nemira u kojima je život izgubilo pet osoba.

Biden, kome je Kongres uprkos fizičkoj ugroženosti tokom nasilnog upada potvrdio izbornu pobjedu, Garlanda je tada predstavio kao suštinski preduslov za obnovu vladavine prava.

Garland je prije nominacije bio sudija Apelacionog suda u Washingtonu, a prije nego što je postao sudija, radio je u Sekretarijatu za pravosuđe gdje je nadzirao rad odjeljenja koje se bavi borbom protiv kriminala.

See all News Updates of the Day

Pucnjava na univerzitetu u Las Vegasu: Nezaposleni profesor ustrijelio troje

Studentkinja Amanda Perez (lijevo) sa kolegom Alehandrom Baronom poslije pucnjave na univerzitetu u Las Vegasu (Foto: K.M. Cannon/Las Vegas Review-Journal via AP)
Studentkinja Amanda Perez (lijevo) sa kolegom Alehandrom Baronom poslije pucnjave na univerzitetu u Las Vegasu (Foto: K.M. Cannon/Las Vegas Review-Journal via AP)

U pucnjavi u kampusu Univerziteta Nevada u Las Vegasu ubijeno je troje ljudi, jedna osoba je teško ranjena, a osumnjičeni je pronađen mrtav, saopštila je lokalna policija.

Napad se desio malo prije podneva, poslije čega su brojne policijske ekipe stigle u kampus, koji se nalazi nedaleko od najlukzusnijeg dijela Las Vegasa sa hotelima i kazinima. Studenti su se odmah zabarikadirali u učionice.

Vlasti su saopštile da je opasnost prošla oko 40 minuta poslije prve prijave da je došlo do pucnjave. Policija nije objavila identitet napadača niti motiv napada.

Naoružani napadač bio je profesor koji je bezuspješno tražio posao u školi, rekao je službenik za provođenje zakona koji je direktno poznavao istragu za Associated Press. Ranije je radio na Univerzitetu Istočne Karoline u Sjevernoj Karolini, rekao je zvaničnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni da javno objave informacije.

Pucnjave su se dogodile u gradu koji još uvek nosi ožiljke od napada u kazinu Mandalaj Bej u oktobru 2017. u kojem je ubijeno 60 ljudi, a na stotine je ranjeno. U policijskom saopštenju na društvenoj mreži X navodi se da su tri osobe poginule, a da je četvrta u stabilnom stanju u bolnici.

Upozorenja su poslata širom kampusa nakon što su je policiji prijavljeno prisustvo napadača u 11:45, rekao je Adam Garsija, zvaničnik univerzitetske policije. On je kazao da su policajci pronašli i "sukobili" se sa osumnjičenim, koji je sada mrtav. Nije odmah jasno kako je osumnjičeni poginuo.

Studenti i profesori u kampusu od 30.000 ljudi zabarikadirali su se u učionicama i domovima.

Student Džon Haris čuo je ono što je kasnije shvatio da je pucanj iz vatrenog oružja dok je izlazio iz automobila u garaži stambenog kompleksa u kampusu. U liftu, Haris je rekao da je dobio poruku upozorenja za hitne slučajeve sa univerziteta.

„Nisam bio siguran u šta da vjerujem“, rekao je 21-godišnji Haris , koji se na kraju sklonio u studentski dom prijatelja. „Ali kada sam sišao na ulicu i video da je gomila policajaca na parkingu kod studentskog udruženja, znao sam da je ono što sam čuo bio pucanj i da ovo nije bila vježba”.

Policajci ulaze u zgradu u kampusu (Foto: Steve Marcus/Las Vegas Sun via AP)
Policajci ulaze u zgradu u kampusu (Foto: Steve Marcus/Las Vegas Sun via AP)

Profesorka Kevani Martin se sklonila ispod stola u svojoj učionici, gdje su se sa njom sklonili još jedan član fakulteta i tri studenta.

"Bilo je zastrašujuće, ne mogu ni da počnem da objašnjavam", rekla je Martin. „Pokušavala sam da ostanem smirena zbog studenata i da ne plačem, ali ne želim više nikada da doživim takve emocije.“

Martin je rekla da je slala poruke prijateljima i voljenima, nadajući se da će dobiti vijest da je osumnjičeni priveden. Kada je drugi profesor došao u sobu i rekao svima da se evakuišu, pridružili su se desetinama ostalih koji su izjurili iz zgrade. Martin je ubacila učenike u auto i odvezla ih iz kampusa.

„Kada smo se udaljili od UNLV-a, parkirali smo se i sjedili u tišini“, rekla je ona. "Niko nije rekao ni riječ. Bili smo u potpunom šoku."

Univerzitet je na društvenoj mreži X saopštio da je ubica bio u Bim holu, gdje se nalazi UNLV poslovna škola Li, kao i da je policija reagovala na dodatni izvještaj o pucnjavi u obližnjem studentskom udruženju.

Policija Las Vegasa objavila je na X-u da je osumnjičeni "lociran i da je preminuo" oko 40 minuta nakon što je objavljeno prvo upozorenje.

Studenti i zajednica su upozoreni na hitan slučaj putem univerzitetske objave na X-u.

"Ovo nije test", navodi se u objavi univerziteta. "BJEŽI-SAKRIJ SE-BORI SE".

Student Metju Felsenfeld kazao je da su on i 12 drugova iz klase zabarikadirali vrata u zgradi u blizini studentskog udruženja.

„To je trenutak kada pozovete svoje roditelje i kažete im da ih volite“, rekao je Felsenfeld, 21-godišnji student novinarstva.

Rekao je da nije čuo pucnjavu niti da je vidio da je neko povrijeđen, ali je kazao da je vidio kroz prozore dok je policija spremala da uđe u susjednu zgradu. Nedugo zatim, došla je policija i izvela ih.

Studentkinje u kampusu Univerziteta Nevada u Las Vegasu (Foto: Madeline Carter/Las Vegas Review-Journal via AP)
Studentkinje u kampusu Univerziteta Nevada u Las Vegasu (Foto: Madeline Carter/Las Vegas Review-Journal via AP)

Pjer Leskur, student UNLV-a, vozio se biciklom od kuće do kampusa na sastanak kada je rekao da je oko 10 policijskih automobila prošlo pored njega.

„Vozili su prebrzo i nije bilo Hitne pomoći, samo policajci. Očigledno je bila pucnjava“, rekao je Leskur. "Ne može biti nešto drugo."

UNLV kampus površine 135 hektara je manje od pet kilometara istočno od glavne turističke zone Las Vegasa.

Kao odgovor na pucnjavu u kampusu, Federalna uprava za avijaciju je zaustavila sve letove koji dolaze na međunarodni aerodrom Hari Rid. Univerzitet je otprilike tri kilometra sjeverno od aerodroma.

Nastava je otkazana na univerzitetu, a košarkaška utakmica UNLV-a na Univerzitetu u Dejtonu u Ohaju, otkazana je u srijedu uveče zbog pucnjave u Las Vegasu.

Samit Turska - Grčka nakon godina napetosti

Samit Turska - Grčka nakon godina napetosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan posjećuje Grčku u četvrtak radi sastanka na vrhu s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom. Susret dolazi nakon godina napetosti koje su ih dovele na rub rata.

PIC: Građani spremni za EU, neki političari još ne

PIC: Građani spremni za EU, neki političari još ne
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Visoki predstavnik Christian Schmidt kazao je nakon dvodnevne sjednice Vijeća za provedbu mira da međunarodna zajednica čvrsto podržava Bosnu i Hercegovinu, ali da je proces integracije EU tek počeo, što će zahtjevati mnogo aktivnosti političara.

Ljudska prava u BiH: Svakodnevno kršenje, aktivisti bez instritucionalne zaštite

Ljudska prava u BiH: Svakodnevno kršenje, aktivisti bez instritucionalne zaštite
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

BiH nazaduje u pogledu kršenja ljudskih prava poručuju predstavnici Helsinškog parlamenta građana BL i Kuće ljudskih prava koji su povodom 10. decembra, Dana ljudskih prava predstavili i izvještaj o braniteljima ljudskih prava u BiH.

FBI: Nasilni kriminal na nivou prije pandemije, krađa imovine u porastu

Istražitelj FBI-a na mjestu zločina 15. jula 2023. u Fargu u Sjevernoj Dakoti.
Istražitelj FBI-a na mjestu zločina 15. jula 2023. u Fargu u Sjevernoj Dakoti.

Broj slučajeva nasilnog kriminala širom Sjedinjenih Država se smanjio prošle godine - i pao na otprilike isti nivo kao prije početka pandemije kovida 19 - ali je krađa imovine značajno porasla, pokazuju podaci godišnjeg izvještaja Federalnog istražnog biroa.

Izvještaj sadrži jednu ogradu - neke agencije za sprovođenje zakona nisu dostavile podatke. Međutim, promena u načinu prikupljanja podataka, i kompilaciji brojki iz 2022. godine je pomogla, pa FBI kaže da novi podaci predstavljaju 83,3% svih agencija, koje pokrivaju 93,5% populacije.

Nasuprot tome, prošlogodišnji podaci su poticali od samo 62,7% agencija i predstavljali situaciju koja se odnosi na 64,8% Amerikanaca.

Nasilni kriminal je opao za 1,7% a to uključuje smanjenje od 6,1% u broju ubistava i ubistava iz nehata. Broj silovanja je smanjen za 5,4% a teških fizičkih napada za 1,1%.

Vašingtonska policija vodi istragu u blizini zgrade Vrhovnog suda poslije izvještaja o sumnjivom vozilu, 19. oktobra 2022. (Foto: AP /J. Scott Applewhite)
Vašingtonska policija vodi istragu u blizini zgrade Vrhovnog suda poslije izvještaja o sumnjivom vozilu, 19. oktobra 2022. (Foto: AP /J. Scott Applewhite)

Međutim pljačke su se povećale za 1,3%. Nasilni kriminal se takođe nešto smanjio 2021. godine, što je velika promjena u odnosu na 2020, kada je stopa ubistava u Americi skočila 29% tokom pandemije koja je izazvala velike socijalne poremećaje.

Stopa nasilnog kriminala od 380,7 na 100.000 ljudi je neznatno bolja od 2019 - godine prije nego što je pandemija pogodila Sjedinjene Države - kada je iznosila 380,8 na 100.000 ljudi.

Uprkos smanjenju nasilja, krivična djela krađe imovine su skočila za 7,1%. Najviše je porastao broj krađa automobila - 10,9%.

FBI kaže da se otmica automobila povećala 8,1% u odnosu na 2021. godinu, a velika većina slučajeva takve krađe uključuje napadača koji prijeti vlasniku automobila oružjem. U više od četvrtine svih krađa automobila neko je povrijeđen.

Podaci FBI-ja su u skladu sa izvještajem koji je u julu objavio nestranački tink-tenk Savjet za krivično pravosuđe. U tom izvještaju su korišteni podaci iz 37 gradova, koji pokazuju da je broj ubistava opao za 9,4% u prvoj polovini 2023. godine u poređenju sa prvom polovinom 2022, ali je krađa vozila porasla za čak 33,5%.

Prošlogodišnji izvještaj FBI objavljen je uz značajne ograde budući da skoro dvije petine svih policijskih agencija u zemlji nije učestvovalo, uključujući one u velikim gradovima kao što su Njujork, Los Anđeles i Majami, poslije velike reforme sistema prijavljivanja krivičnih djela.

Za ovogodišnji izvještaj, FBI je koristio podatke dobrovoljno prikupljene od agencija koje koriste noviji Nacionalni sistem prijava na bazi incidenata, ali takođe uključuje podatke agencija koje i dalje koriste stariji sistem, poznat kao Sumarni sistem prijava, što objašnjava veliki porast broja agencija koje su učestvovale u izvještaju ove godine.

Izmjene sistema će, na kraju, učiniti da podaci o kriminalu budu savremeniji i detaljniji, ali promjena načina rada može da bude komplikovana za neke policijske jedinice.

Ovogodišnji izvještaj pokazuje da, dok se broj odraslih žrtava fatalnog oružanog nasilja smanjio za 6,6%, procijenjeni broj maljoletnih žrtava je porastao za 11,8%. Zagovornici kontrole oružja osudili su labavljenje zakona o oružju, posebno u konzervativno orijentisanim državama širom SAD.

Broj napada na pripadnike policije je porastao 1,8% u odnosu na 2021. Procjenjuje se da je 31.400 od 102.100 napada rezultirala povredama 2022. godine, što je rast od 1,7% u odnosu na prethodnu godinu.

Nasilni kriminal je, u cjelini, na znatno nižem nivou od istorijsko visokih stopa kriminala 1990-ih.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG