Linkovi

"Horor" cijene za Noć vještica drugu godinu zaredom


Slatkiši za Noć vještica, New York, 27. oktobar, 2023. (Foto: AP/Peter Morgan)
Slatkiši za Noć vještica, New York, 27. oktobar, 2023. (Foto: AP/Peter Morgan)

Plaše vas visoke cijene slatkiša za Noć vještica? Nema mnogo predaha na vidiku.

Već drugu godinu za redom, američki kupci vide dvocifrenu inflaciju na rafovima za slatkiše.

Cijene slatkiša i žvakaćih guma povećale su se u prosjeku za 13 odsto ovog meseca u poređenju sa prošlim oktobrom, što je dvostruko više od 6 odsto povećanja svih cijena namirnica, navodi Datasembly, pretraživač za maloprodajne cijene.

To je dodatak na već povećane cijene slatkiša i žvaka u oktobru 2022, od 14 procenata.

"Cijena slatkiša je postala nečuvena“, kaže Jessica Weathers, vlasnica malog preduzeća u Shilohu, Illinois. "Nema smisla da potrošim 100 dolara na slatkiše."

Ona kaže da obično kupuje mnogo slatkiša za maškare i okupljanja u školi i crkvi. Ali ove godine, kupila je samo dvije kese i planira da ugasi svjetlo na verandi za Noć vještica kada joj ponestane slatkiša koje daje djeci.

Drugi potrošači mijenjaju kupovne navike. Brojač, kompanija za istraživanje tržišta, saopštila je da njena istraživanja pokazuju da oko trećine američkih potrošača planira da ove godine kupi slatkiše do ograničene sume ili od manje poznatih brendova.

Vremenski uslovi su glavni krivac za veće cijene. Cijene kakaa su najviše u 44 godine, nakon što je jaka kiša u Zapadnoj Africi ograničila proizvodnju u sezoni koja je počela prošle jeseni. Sada, El Ninjo uslovi čine region sušnijim i vjerovatno će tako ostati do proljeća.

"Možda neće biti smanjenja cijena, barem do prve polovine 2024. godine", kaže Dan Sadler, direktor za istraživanje tržišta kompanije Circana.

Kelly Goughary, analitičar istraživanja u poljoprivrednoj analitičkoj kompaniji Gro Intelligence, kaže da Obala Slonovače, koja proizvodi oko 40 odsto svjetskog kakaa, već pokazuje znake jedne od svojih najgorih suša od 2003.

U međuvremenu, globalne cijene šećera su na najvišim nivou tokom 12 godina, ističe Goughary. Indija, drugi po veličini svjetski proizvođač šećera posle Brazila, nedavno je zabranila izvoz šećera po prvi put u sedam godina nakon što je monsunska kiša oštetila predstojeću žetvu. Proizvodnja pada i na Tajlandu.

Ti troškovi, u kombinaciji sa povećanjem cijene radne snage, pakovanja i sastojaka kao što je kikiriki, povećavaju cijene za sve vrste slatkiša.

Prodavnica jeftinije hrane Aldi reklamira pakovanje čokoladica Mars od 250 komada, koje uključuje čokoladice Milky Way, Twix i Snickers, za gotovo 25 dolara. Prije dvije godine, isti paket je koštao 19 dolara 54 centa.

Kompanija Hershey, koja je podigla svoje cene za 7 odsto ili više u posljednjih sedam kvartala, priznala je ove nedjelje da veće cijene značajno utiču na potražnju. U periodu od jula do septembra Hersheyjeva prodaja slatkiša opala je za 1 odsto.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG