Linkovi

Nobelova nagrada za ekonomiju američkoj profesorici za unaprijeđenje razumijevanja rodnog jaza na radnom mjestu


Dobitnica nagrade za ekonomske nauke za 2023. godinu u znak sjećanja na Alfreda Nobela, američki ekonomistkinja Claudia Goldin.
Dobitnica nagrade za ekonomske nauke za 2023. godinu u znak sjećanja na Alfreda Nobela, američki ekonomistkinja Claudia Goldin.

Nobelova nagrada za ekonomiju dodijeljena je u ponedjeljak Klaudiji Goldin, profesorici na Univerzitetu Harvard, za istraživanje koje je unaprijedilo razumijevanje rodnog jaza na tržištu rada.

Ovo saopštenje predstavlja mali korak ka zatvaranju rodne razlike u Nobelovom komitetu: Goldin je tek treća žena koja je osvojila nagradu od 93 laureata za ekonomiju.

Proučavala je 200 godina učešća žena na radnom mjestu, pokazujući da, uprkos kontinuiranom ekonomskom rastu, plate žena nisu u kontinuitetu sustizale muškarce i da podjela i dalje postoji uprkos tome što žene stiču viši nivo obrazovanja od muškaraca.

“Razumijevanje uloge žena na tržištu rada važno je za društvo. Zahvaljujući revolucionarnom istraživanju Claudije Goldin, sada znamo mnogo više o osnovnim faktorima i koje bi barijere možda trebalo riješiti u budućnosti”, rekao je Jakob Svensson, predsjednik Komiteta za nagradu ekonomskih nauka.

Goldin ne nudi rješenja, ali njeno istraživanje omogućava kreatorima politike da se pozabave ukorijenjenim problemom, rekao je Randi Hjalmarsson, član komisije za nagradu.

“Ona objašnjava izvor jaza i kako se mijenja tokom vremena i kako varira u zavisnosti od faze razvoja. I stoga ne postoji jedinstvena politika”, rekao je Hjalmarsson. “Dakle, to je komplikovano pitanje politike, jer ako ne znate osnovni razlog, određena politika neće funkcionirati.”

Međutim, "ako konačno shvatimo problem i nazovemo ga pravim imenom, moći ćemo da utremo bolji put naprijed", rekao je Hjalmarsson.

Goldin je morala postati tragač za podacima dok je pokušavala popuniti one koji nedostaju za istraživanje, rekao je Hjalmarsson. U nekim dijelovima historije nije postojala sistematska evidencija tržišta rada, a ako je postojala, nedostajale su informacije o ženama.

“Pa kako je Claudia Goldin prevladala ovaj izazov koji nedostaju? Morala je biti detektivka da kopa po arhivama kako bi pronašla nove izvore podataka i kreativne načine da ih koristi za mjerenje ovih nepoznanica”, rekao je Hjalmarsson.

Kada je primio nagradu, Goldin (77) je "bila iznenađena i veoma, veoma sretna", rekao je Ellegren.

Slijedi dodjela nagrada u medicini, fizici, hemiji, književnosti i miru koje su objavljene prošle sedmice.

Nagradu za ekonomiju kreirala je 1968. Švedska centralna banka i formalno je poznata kao nagrada Banke Švedske za ekonomske nauke u znak sjećanja na Alfreda Nobela.

Prošlogodišnji pobjednici bili su bivši predsjednik Federalnih rezervi Ben Bernanke, Douglas W. Diamond i Philip Dybvig za njihova istraživanja propasti banaka koja su pomogla u oblikovanju agresivnog odgovora Amerike na finansijsku krizu 2007-2008.

Samo dvije od 92 laureata za ekonomiju su bile žene.

Prije nedelju dana, Nobelovu nagradu za medicinu dobili su Amerikanka mađarskog porijekla Katalin Karikó i Amerikanac Drew Weissman. Nagrada za fiziku pripala je u utorak francusko-švedskoj fizičarki Anne L'Huillier, francuskom naučniku Pierreu Agostiniju i Ferencu Krauszu rođenom u Mađarskoj.

Američki naučnici Moungi Bawendi, Louis Brus i Alexei Ekimov osvojili su u srijedu nagradu za hemiju. Slijedio ih je norveški pisac Jon Fosse, koji je nagrađen nagradom za književnost. A u petak je iranska aktivistica Narges Mohammadi u zatvoru osvojila nagradu za mir.

Nagrade se dodjeljuju na ceremoniji dodjele nagrada u decembru u Oslu i Stockholmu. Oni nose novčanu nagradu od 11 miliona švedskih kruna (oko milion dolara). Pobjednici dobijaju i 18-karatnu zlatnu medalju i diplomu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG