Linkovi

Nobelova nagrada za istraživanje kako ekonomski šokovi mogu utjecati na pojedine zemlje


Thomas Sargent ( desno) i Christopher Sims - ovogodišnjici dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju
(AFP PHOTO/NEW YORK UNIVERSITY)
Thomas Sargent ( desno) i Christopher Sims - ovogodišnjici dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju (AFP PHOTO/NEW YORK UNIVERSITY)

Metode koje su razvili Thomas Sargent i Christopher Sims postale su ključna oruđa u makroekonomskim analizama posljednjih godina

Amerikanci Thomas Sargent sa Sveučilišta New Yorka i Christopher Sims sa Sveučilišta Princeton dobili su ovogodišnju Nobelovu nagradu za ekonomiju za rad kojim su pokazali kako promjene u vladinoj politici i ekonomski šokovi mogu utjecati na ekonomije pojedinih zemalja. Dobitnici nagrade, koja uključuje milijun i pol dolara, ističu da njihov rad ne nudi nikakva izravna rješenja za razne zemlje, ali metode koje su razvili mogle bi pomoći političarima.

U priopćenja Odbora za dodjelu nagrade kaže se da su dobitnici razvili metodu koja se bavi pitanjima kako na gospodarski rast i inflaciju utječu povećanje kamatne stope ili smanjenje poreza. Ovo je istraživanje posebno važno dok se europske vlade i američka bave problemima velikog dugovanja i istovremeno pokušavaju potaknuti posustale ekonomije. Obojica ovogodišnjih dobitnika imaju po 68 godina.

Njih su dvojica svoja istraživanja proveli neovisno tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, međutim u obrazloženju nagrade kaže se da su metode koje su razvili Sargent i Sims postale ključna oruđa u makroekonomskim analizama posljednjih godina. Nagrada za ekonomiju posljednja je proglašena ovogodišnja Nobelova nagrada.

XS
SM
MD
LG