Linkovi

Kina pokrenula vojne vježbe uoči posjete njemačkih zvaničnika Tajvanu


Kineski vojni avion
Kineski vojni avion

Kineska vojska je u nedjelju započela vježbe velikih razmjera, šaljući ratne avione i brodove prema Tajvanu, priopćilo je i kinesko i tajvansko Ministarstvo obrane.

Vježbe su se poklopile s posjetom skupine njemačkih zastupnika koji su u ponedjeljak ujutro sletjeli u Tajvan. Delegaciju predvodi Marie-Agnes Strack-Zimmermann, koja vodi Odbor za odbranu njemačkog parlamenta.

Njemački zastupnici sastat će se s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen, kao i s čelnikom tajvanskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i Vijeća za kopnene poslove koje se bavi pitanjima vezanim uz Kinu.

Kina je pojačala svoj pritisak na tajvansku vojsku posljednjih godina slanjem ratnih aviona ili brodova na gotovo svakodnevnoj bazi prema samoupravnom otoku.

Kina tvrdi da ima suverenitet nad otokom koji se odvojio od kopna 1949. nakon građanskog rata.

Nedjeljne vježbe nastavljene su u ponedjeljak, saopćilo je Ministarstvo odbrane Tajvana, nadzirući kineske ratne avione i brodove svojim raketnim sistemima.

Kineske akcije "teško su poremetile mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu i okolnim vodama", saopštilo je Ministarstvo.

Između 6 ujutro u nedjelju i 6 ujutro u ponedjeljak ujutro, Kineska Narodna oslobodilačka vojska uputila 57 ratnih zrakoplova i četiri broda prema Tajvanu, objavilo je tajvansko Ministarstvo nacionalne odbrane u priopćenju u ponedjeljak ujutro.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG