Linkovi

Njemački ministar odbrane: Curenje informacije u vojsci zbog individualne greške


Njemački ministar odbrane Boris Pistorius
Njemački ministar odbrane Boris Pistorius

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius pripisao je u utorak nedavna curenja informacija u njemačkoj vojsci o isporukama oružja Kijevu ozbiljnoj "individualnoj greški".

Pistorius je rekao da je jedan od oficira učestvovao na sastanku preko "neovlaštenog priključenja", piše AFP.

Prvi rezultati istrage pokazali su da "komunikacioni sistemi njemačke vojske nisu kompromitovani", rekao je ministar na pres-konferenciji.

Komunikacioni sistem Bundesvera je generalno pouzdan, rekao je Pistorius i istakao da povjerenje saveznika u Njemačku "ostaje netaknuto".

Jedan od učesnika, koji je bio u Singapuru, pristupio je video konferenciji preko "neovlaštene veze, dakle gotovo otvorene veze", što je dovelo do curenja.

U Singapuru je tada bio u toku aeromiting, na kojem su učestvovali i visoki oficiri savezničkih evropskih zemalja, "što je bilo pogodno tlo za ruske tajne službe", dodao je Pistorius.

Prema njegovim riječima, ruski špijuni su imali pristup sastanku preko kanala Webex, a to je "rezultat slučajnosti u kontekstu prisluškivanja velikih razmjera".

To je "ozbiljna greška koja nije smjela da se desi", rekao je njemački ministar i dodao da je povjerenje saveznika ostalo netaknuto jer "svi znaju kolika je opasnost od prisluškivanja i znaju da niko ne može da bude 100 posto zaštićen".

Pistorius je najavio otvaranje preliminarne istrage, ali je potvrdio da se u ovoj fazi "ne predviđaju pojedinačne posljedice".

Njemački ministar je dodao da neće ući u igru sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, niti da žrtvuje svoje najbolje oficire.

Na društvenim mrežama iz Rusije u petak je emitovan audio snimak video-konferencijskog sastanka njemačkih visokih oficira.

U tom razgovoru se posebno razmatrala mogućnost napada na Krimski most, kao i isporuka raketa dugog dometa Taurus njemačke proizvodnje, za Ukrajinu.

Njemačko Ministarstvo odbrane potvrdilo je potom da je snimak autentičan i da je bio "presretnut".

Sadržaj snimka dolazi u nezgodnom trenutku za Njemačku, jer Berlin zvanično odbija da Kijevu isporuči rakete Taurus, uz obrazloženje da bi tada postojala opasnost od zaoštravanja rata.

XS
SM
MD
LG