Linkovi

Njemačka provjerava sigurnost Bundestaga nakon haosa u američkom Kapitolu


Njemačka će ispitati jačanje sigurnosti za svoj parlament, rekao je u četvrtak predsjednik tog doma, nakon što su nasilni prosvjednici upali u američki Kongres.

Demonstranti protiv restrikcija koje je vlada kancelarke Angele Merkel uvela kako bi zaustavila prenos korona virusa pokušali su tokom ljeta ući u zgradu parlamenta Rajhstaga (Reichstaga), ali su ih policijske snage odbile.

Zastupnici krajnje desne stranke AfD, od kojih su neki marširali u sve agresivnijim prosvjedima skeptičnih prema virusima, također su optuženi da su pozvali u parlament da gradi prosvjednike koji su nastavili maltretirati druge zastupnike.

Nakon haotičnih scena tokom noći u Capitolu, prenosi AFP, predsjednik njemačkog parlamenta Wolfgang Schaeuble rekao je da će ispitati "koje zaključke treba izvući iz toga za zaštitu Bundestaga", navodi se u saopštenju iz njegovog ureda.

Od njemačke ambasade u Vašingtonu (Washingtonu) zatraženo je da dostavi izvještaj o tome kako su se "nasilni ekscesi mogli dogoditi na Kapitolu".
Sigurnosne snage parlamentarnih grupa, Berlin kao i savezno ministarstvo unutarnjih poslova dobili su zadatak ispitati da li bi trebalo pojačati zaštitu Bundestaga.

Podsjetimo, nasilne pro-Trampove pristalice upale su u zgradu na Capitol Hill- u u pokušaju da ponište izborni rezultat, suspendujući sjednicu Kongresa.

U nemirima je četvoro ljudi smrtno nastradalo.

U četvrtak 7. januara je, nakon objavljivanja rezultata u svih 50 saveznih država i Distriktu Columbia Joe Biden dobio je 306 elektorskih glasova u Kongresu, te je zvanično potvrđeno da je Joe Biden postao 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG