Linkovi

Racije njemačkih vlasti u objektima povezanim s Hamasom


Policajci stoje 23. novembra 2023. ispred kuće u berlinskoj četvrti Friedrichshain, dok je u toku racija protiv Hamasa i još jedne palestinske organizacije koje su zabranjene u zemlji.
Policajci stoje 23. novembra 2023. ispred kuće u berlinskoj četvrti Friedrichshain, dok je u toku racija protiv Hamasa i još jedne palestinske organizacije koje su zabranjene u zemlji.

Njemačke vlasti izvele su u četvrtak racije u vezi sa zabranom palestinske militantne grupe Hamas i propalestinske grupe Samidoun.

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da su pretresi izvršeni na 15 nekretnina u četiri države.

"Sa zabranama Hamasa i Samidouna u Njemačkoj, poslali smo jasan signal da nećemo tolerirati bilo kakvo veličanje ili podršku barbarskog terora Hamasa protiv Izraela", rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser u saopćenju.

Ministarstvo kaže da u Njemačkoj ima oko 450 pripadnika Hamasa i da su se bavili propagandom i prikupljanjem sredstava.

Njemačka je 2. novembra zabranila Hamas i Samidoun, mrežu solidarnosti sa palestinskim zatvorenicima u Izraelu Prema zvaničnim podacima, u Njemačkoj ima oko 450 pripadnika Hamasa.

Ministarstvo je saopštilo da, iako članovi Hamasa do sada nisu izvodili "nasilne akcije" u Njemačkoj, pokušali su prikupiti sredstva kako bi pomogli grupi u inostranstvu i "uticali na društveni i politički diskurs u Njemačkoj".

Sa druge strane navodi se da je Samidoun "sklon upotrebi nasilja... i negira pravo Izraela na postojanje".

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od agencije France-Presse i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG