Linkovi

Foto-protest njemačke ekipe zbog zabrane"OneLove" kapitenske trake


Germany players cover their mouths as they pose for a team group photo before the group E soccer match between Germany and Japan, at the Khalifa International Stadium in Doha, Qatar, Nov. 23, 2022.
Germany players cover their mouths as they pose for a team group photo before the group E soccer match between Germany and Japan, at the Khalifa International Stadium in Doha, Qatar, Nov. 23, 2022.

Njemački igrači stavili su ruke na usta tokom ekipne fotografije uoči utakmice protiv Japana za Svjetsko prvenstvo u skupini E u srijedu, dok se nastavlja svađa oko FIFA-ine prijetnje sankcijama zbog trake "OneLove" koja simbolizira jednakost.

Svi njemački igrači sudjelovali su u gesti pred desecima fotografa na terenu uoči početka utakmice, nakon što je svjetska nogometna organizacija FIFA zaprijetila sankcijama za sedam evropskih momčadi ako budu nosile traku koja simbolizira različitost i toleranciju.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser, koja je sjedila pored predsjednika FIFA-e Giannija Infantina na tribinama, nosila je traku dok je razgovarala s nogometnim administratorom.

Ranije je kritizirala FIFA-u, rekavši da je prijetnja sankcijama pogreška i neprihvatljivo ponašanje.

"Ovo nije u redu, kako su savezi pod pritiskom", rekao je Faeser tijekom posjeta njemačkom FA događaju u Dohi prije utakmice.

"U današnje vrijeme je neshvatljivo da FIFA ne želi da se ljudi otvoreno zalažu za toleranciju i protiv diskriminacije. To ne pristaje našem vremenu i nije primjereno ljudima."

U priopćenju Njemačkog nogometnog saveza (DFB) stoji: "Željeli smo upotrijebiti našu kapetansku traku kako bismo zauzeli stav prema vrijednostima koje držimo u njemačkoj reprezentaciji: različitost i međusobno poštovanje. Zajedno s drugim nacijama, htjeli smo da naš glas bude saslušan.

"Nije se radilo o davanju političke izjave - o ljudskim pravima se ne može pregovarati. To bi se trebalo uzeti zdravo za gotovo, ali još uvijek nije tako. Zato nam je ova poruka tako važna. Uskratiti nam traku oko ruke je isto kao da nam uskratite glas. Ostajemo pri svom stavu."

Homoseksualnost je ilegalna u Kataru.

XS
SM
MD
LG