Linkovi

Njemačka: Pretresi na 54 lokacije zbog sumnje u povezanost sa Hezbolahom


Lider Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah
Lider Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah

Stotine policajaca u četvrtak su izvršile pretrese na 54 lokacije širom Njemačke zbog sumnje da su povezane sa grupom Hezbolah koju podržava Iran, saopštile su vlasti.

Pretresi su izvedeni dok Berlin pokušava da zaustavi jačanje antisemitizma usred rata između Izraela i Hamasa. Njemačka je zabranila aktivnosti Hamasa i srodnih organizacija, poslije napada militantne palestinske grupe 7. oktobra na jug Izraela.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke saopštilo je da su akcije policije u sedam saveznih država povezane su s istragom o Islamskom centru Hamburg koja bi mogla dovesti do zabrane te kontroverzne organizacije.

Ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser rekla je da je Islamski centar Hamburga dugo pod nadzorom njemačke obavještajne službe i da je kategorisan kao islamistički.

"Posebno sada, u vrijeme kada se mnogi Jevreji osjećaju posebno ugroženo, važi sljedeće: mi generalno ne tolerišemo islamističku propagandu i antisemitsko i antiizraelsko huškanje", dodala je ona.

Tokom pretresa, koji su sprovedeni radi obezbjeđivanja dokaza o sumnji da centar u Hamburgu i srodne grupe podržavaju aktivnosti Hezbolaha, nije bilo hapšenja.

Njemačka Hezbolah smatra "šiitskom terorističkom organizacijom" i 2020. zabranila je Hezbolahu da obavlja aktivnosti na njenom tlu.

Islamski centar u Hamburgu vodi džamiju Imama Alija, poznatu i kao Plava džamija, a posljednjih godina sve su glasniji pozivi vlastima da je zatvore zbog njenih navodnih veza sa Iranom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke vjeruje da su aktivnosti tog centra "usmjerene na širenje revolucionarnog koncepta (iranskih) vrhovnih lidera, nečega za šta se sumnja da krši njemački ustavni poredak".

Pozdravljajući operaciju, ministar unutrašnjih poslova pokrajine Hamburg Andy Grote rekao je da vjeruje da će centar "biti zatvoren u bliskoj budućnosti".

Njemačka, kao i druge zapadne sile, radi na tome da spriječi da se rat Izraela protiv Hamasa pretvori u širi sukob, uključujući uključivanje Hezbolaha sa sjedištem u Libanu.

Od napada Hamasa 7. oktobra koji su doveli do rata u Gazi, Izrael također skoro svakodnevno razmenjuje vatru s pripadnicima Hezbolaha.

U izvještaju korištene informacije AFP-a i DPA.
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG