Linkovi

Berlin: Protesti 10 000 njemačkih farmera


Njemački farmeri u Berlinu
Njemački farmeri u Berlinu

Oko 10.000 poljoprivrednika iz cijele Njemačke su sa mehanizacijom izašli 15. januara na ulice Berlina, kako bi se pridružili protestima kojim se traži preispitivanje planova za povećanje poreza.

Oko 3.000 traktora, 2.000 kamiona i oko 10.000 ljudi okupilo se avenijom koja vodi do Brandenburških vrata u Berlinu na masovnom skupu koji je zaokružio sedmicu protesta protiv Vlade, javlja Reuters.

Protesti su pojačali pritisak na koaliciju kancelara Olafa Scholza dok pokušava popraviti budžetski nered i obuzdati desničarske snage.

Kako je Radio Slobodna Evropa ranije analizirao, Njemačka ekonomija je u recesiji nakon dvadesetogodišnjeg rasta. Tome su doprinijele geopolitičke promjene kao što su prekid snabdijevanja jeftinom ruskom energijom zbog rata u Ukrajini, zatim otežaniji pristup kineskom tržištu.

Njemačku ekonomiju opterećuju i strukturalni problem poput zaostajanja u digitalizaciji, zatim starenje stanovništva i nedostatak radne snage. Do skoro smatrana "motorom evropskog razvoja", Njemačku sada nazivaju i "evropskim bolesnikom", kao i 1990-ih kada se zbog velikih troškova ujedinjenja suočila sa ekonomskim problemima.

Traktori na ulicama Berlina.
Traktori na ulicama Berlina.

Traktori i kamioni bili su parkirani duž avenije, a hiljade farmera po hladnoći su na ulicama sa njemačkim zastavama.

U nedjelju naveče, 14. januara, policija je upozorila da je avenija već puna i pozvala demonstrante da se okupe na alternativnim lokacijama, uključujući Olimpijski stadion u zapadnom okrugu Charlottenburg.

Suočena sa žestokim protivljenjem, Vlada, koja se već složila da neće ukinuti porezne olakšice na nova poljoprivredna vozila, pristala je ukidanje subvencija za dizel gorivo u poljoprivredi proširiti na nekoliko godina.

Ali poljoprivrednici, uz glasnu podršku opoziconih konzervativaca i krajnje desnice, kažu da to nije dovoljno.

"Poljoprivrednici će izumrijeti", rekao je farmer Karl-Wilhelm Kempner 15. januara, dok se ukrcavao na autobus u Kölnu kojim su seljaci išli na proteste.

Vlada je zauzela pomirljiv stav zbog zabrinutosti da se politička rasprava u zemlji radikalizira i da bi protesti mogli prerasti u nasilje.

Njemački farmeri protestiraju protiv smanjenja subvencija poreza na vozila.
Njemački farmeri protestiraju protiv smanjenja subvencija poreza na vozila.
  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG