Linkovi

Njemačke mašinovođe stupile u šestodnevni štrajk


Željeznička stanica u Frankurtu.
Željeznička stanica u Frankurtu.

Njemačke mašinovođe ponovo su u srijedu napustile radna mjesta i ovo će biti najduži štrajk željezničkih radnika u Njemačkoj.

Štrajk, koji je počeo u dva sata ujutro u srijedu i trebao bi trajati do ponedjeljka navečer, četvrti je krug akcije u sporu sindikata GDL s državnim prevoznikom Deutsche Bahnom, i uslijedio je samo dvije sedmice nakon prethodnog štrajka kada je nacionalni željeznički saobraćaj skoro obustavljen na tri dana.

Portparol nacionalnog željezničkog operatera govorio je o obnovljenim "masovnim ograničenjima" širom zemlje.

"Smatramo da morate doći za stol, morate pronaći kompromise. To je jedini način", izjavio je portparol novinarima, ukazujući na "masivan uticaj na ekonomiju" šestodnevnog štrajka.

Mašinovođe u željezničkom teretnom saobraćaju istovremeno štrajkuju.

Čelnik GDL-a Claus Weselsky izjavio je za ARD da je spreman na kompromis u sporu oko plata i radnog vremena, ali je dodao da ponude Deutsche Bahna ne idu dovoljno daleko.

"Moramo duže i jače štrajkovati jer je uprava željeznice 'otporna na savjete'", kazao je on, prenosi Reuters.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG