Linkovi

Za rješenje euro krize, možda bi se trebalo ugledati na švapske kućanice!


Angela Merkel stize na tjedni sastanak svojeg kabineta, Berlin, 22. kolovoz 2012.
Angela Merkel stize na tjedni sastanak svojeg kabineta, Berlin, 22. kolovoz 2012.

Evropski se čelnici vraćaju s godišnjih odmora natrag u euro krizu koja se nije stišala, naprotiv – prijeti da ponovno zaključa

Evropski se čelnici vraćaju s godišnjih odmora natrag u euro krizu koja se nije stišala, naprotiv – prijeti da ponovno zaključa. Dok Grčka pokušava ublažiti bailout uvjete, sva je pozornost ponovno usmjerena na Njemačku za koju vlada široko uvjerenje da je jedina zemlja koja bi mogla spasiti monetarnu uniju. Kako iz Stuttgarta javlja Henry Ridgwell, protivljenje dugu je duboko i kancelarka Merkel najvjerojatnije neće ići protiv želja svojih zemljaka.

U Stuttgartu, središtu povijesne pokrajine Švapske, vrlo je malo znakova krize. U govoru koji je ovdje održala na temu globalne financijske krize, Angela Merkel je istaknula odlike švapskih domaćica, na glasu u Njemačkoj zbog svoje štedljivosti i sposobnosti gospodarenja kućanstvima. Claudia Bauder i Gaby Weber imaju obilje dobrih savjeta. Obje su članice Njemačko-američkog ženskog društva, u Stuttgartu.

“Kod Nijemaca općenito, a žiteljima naše pokrajine posebno,” kaže Gaby Weber, “duboko je ukorijenjeno poštenje, ne izvlači se korist od drugih ili od države. U drugim se zemljama možda događa puno toga što nije dobro; kad bi se barem i drugi čvršće pridržavali pravila i reda, kao mi u Njemačkoj.”

Ankete pokazuju da većina njemačkih poreznih obveznika podržava Angelu Merkel i njezin stav – prisiljavanje kriznih gospodarstava na rezove u troškovima. Claudia Bauder i Gaby Weber kažu – to je osnovna ekonomika kućanstva.

Bauder: “U prvom redu, ne kupujete stvari i ne investirate ako nemate čime.”

Weber: “Kad ulažete u nešto, plaćate dobrim dijelom iz svoje ušteđevine, a ako morate za to posuditi, morate biti sigurni da možete i vratiti.”

Njemački ministar financija rekao je ovaj tjedan da ne treba novac bacati u rupu bez dna samo da bi se spasio euro. Isto mišljenje dijele i Claudia Bauder i Gaby Weber:

Bauder: “Naravno, želite pomoći, ali i reći: Kakav plan imaju da poprave situaciju? Mislim da je u redu pitati: Kako to kanite srediti?”

Ako Njemačka plaća račune, ona onda ima i pravo reći kako kućanstvo Evropske unije treba voditi, kaže analitičar Ferdinand Fichtner, iz njemačkog Instituta za ekonomska istraživanja.

“Imamo u monetarnoj uniji institucije, poput Evropske središnje banke, ali i bailout fondove, koji mogu zaustaviti raspad eura, investiranjem ogromnih svota. Ne smatram da je to nužno dobro. Mislim da bismo trebali razgovarati o tome da li zemlje žele napustiti monetarnu uniju, mislim da bi to bilo zdravo za proces.”

Njemačka kaže da ne želi raspad eura. Ali evropskim čelnicima nije pošlo za rukom ponuditi rješenje.

Weber: “Kad bi to bilo tako lako, riješili bismo. Ali, mi smo samo domaćice, znate.”

Angela Merkel ipak vjeruje da jednostavna ekonomika domaćinstva u naprednoj Švapskoj može poslužiti kao vrijedna lekcija svima u Evropi.
XS
SM
MD
LG