Linkovi

Predsjedničke kampanje i novinsko izvještavanje


Predsjednik Barack Obama u Vermontu, 30. ozujka 2012.
Predsjednik Barack Obama u Vermontu, 30. ozujka 2012.

Newseum želi pokazati na koje sve načine kandidati šalju svoje poruke, koristeći se svakim raspoloživim medijem – od novina i radija do televizije i Interneta

Od vremena kad je predsjednik William McKinley, 1898. godine, razgovarao s novinarima sa verande svoje kuće, do internetske kampanje Baracka Obame, 2008. godine, uvelike se promijenilo novinsko izvještavanje o predsjedničkim kampanjama. Izložba nedavno postavljena u washingtonskom muzeju Newseum istražuje ulogu novinskih medija u izvještavanju o kandidatima – od novina do Twittera – i nosi naslov “Svake četiri godine: Predsjedničke kampanje i novinsko izvještavanje.”

Političari koji se nadaju dobiti položaj najmoćnijeg čovjeka u svijetu čine sve da bi izgledali poput običnog čovjeka... dok ih u stopu prate rijeke novinara.

Za svoje kampanje, za predsjedničku nominaciju demokratske stranke, 2008. godine, Barack Obama je zastao i u jednoj kuglani, u mjestu Altoona, u saveznoj državi Pennsylvania. Njegov je posjet odjeknuo u medijima, kaže Patty Rhule, upraviteljica Newseuma.

“Voditelji kampanje Obamu su i poslali u kuglanu s namjerom da ga predstave kao čovjeka od naroda.”

Isti je imidž u javnosti željela ostaviti i Hillary Rodham Clinton kad je posjetila jedan bar u mjestu Crown Point, u Indijani.

Rekvizitima s tih i mnogih drugih posjeta Newseum želi pokazati na koje sve načine kandidati šalju svoje poruke, koristeći se svakim raspoloživim medijem – od novina i radija do televizije i Interneta.

Televizija je bila ta koja je predsjedničke kampanje dovela ravno u dnevne sobe Amerikanaca. A televizijske debate, počevši s onom između Johna. F. Kennedyja i Richarda Nixona, 1960. godine, utjecale su na glasače, na načine na koje oni vide i doživljavaju kandidate.

I pola stoljeća kasnije, debate su izuzetno važne, važnije nego ikad prije, čak i kad se vode među kandidatima za primarne izbore.

Danas, kandidati i njihovi pristaše pune TV ekrane sve negativnijim reklamama. Mnogi promatrači mišljenja su da ružan ton tih reklama odbija glasače... koji se za političke vijesti, kaže Patty Ruhle, okreću ka nekim drugim izvorima.

“Mnogi mladi ih dobijaju iz kasnovečernjih TV-showova u kojima su najnovije vijesti popraćene dobrom dozom parodije ili humora.”

Današnji kandidati, dodaje Patty Ruhle, otišli su i dalje od televizije i novina, do Interneta. “Koriste se Twitterom, Facebookom i drugim društvenim mrežama, mogu postaviti i video na YouTube.”

Izložba “Svake četiri godine: Predsjedničke kampanje i novinsko izvještavanje” posjetitelja vodi i iza scene američkog izbornog procesa... pa može, između ostaloga, i sâm ući u glasačku kabinu.

“Mislim da je ovo apsolutno sjajno,” komentira Lucia Cohen. Jedan drugi posjetitelj, Alexander Macina, kaže: “Sviđa mi se povijesni dio izložbe. I u prošlim su se kampanjama, očito, mediji bavili sličnim pitanjima kao i danas.” A Camilu Romero oduševljava nešto drugo: “Sviđa mi se zid za 2012. godinu, ispunjen je tweetovima raznih političara. Vrlo cool dio izložbe.”

Newseum će, tijekom cijele tekuće predsjedničke kampanje, dopunjavati izložbu... kako bi ona bila odraz najnovijih zbivanja.

XS
SM
MD
LG