Linkovi

New York: Troje djece umrlo od sindroma za koji se vjeruje da je povezan sa koronavirusom


Koronavirus ispod mikroskopa, snimak Nacionalnih instituta za zdravlje
Koronavirus ispod mikroskopa, snimak Nacionalnih instituta za zdravlje

Troje djece u New Yorku preminulo je od rijetkog inflamatornog sindroma za koji se vjeruje da je povezan sa novim koronavirusom, saopštio je guverner Andrew Cuomo u subotu. To je pokazatelj da i sasvim maloj djeci prijeti opasnost zbog pandemije.

Cuomo je u petak saopštio smrt jednog petogodišnjaka, povezanu sa koronavirusom, i sindromom koji ima iste simptoke kao toksički šok i Kawasakijeva bolest.

To je bila prva poznata žrtva ove rijetke bolesti u New Yorku. Na dnevnom brifingu u subotu, guverner je rekao da je ista bolest sada odnijela život najmanje tri mlade osobe širom države New York. Nije naveo detalje o njihovom uzrastu ili okolnostima smrti.

Cuomo je, ipak, rekao da ga sve više brine da taj sindrom predstavlja novi rizik za djecu, za koju se do sada vjerovalo da su uglavnom imuna na teže oblike koronavirusa.

Kako je naveo, zdravstveni zvaničnici u toj državi analiziraju 73 slučaja gdje su djeca izložena koronavirusu takođe ispoljavala simptome tog sindroma, koji uključuje zapaljenje krvnih sudova što, zatim, dovodi do srčanih problema. Cuomo je rekao da su djeca testirana pozitivna na koronavirus ili antitijela ali da to "nisu bili simptomi koje su ispoljili kada su došli u bolnički sistem."

Guverner je rekao da su nove informacije "veoma uznemirujuće" jer su ljudi živeli u uvjerenju da djeci ne prijeti rizik od koronavirusa.

"Nismo sigurni da je to i dalje činjenica", kaže Cuomo. "Moguće je da se ovo odvijalo nekoliko nedjelja ali nije dijagnostikovano kao da je povezano sa koronavirusom."

Cuomo je rekao da se njujorški Sekretarijat za zdravstvo udružio sa Centrom za genom New Yorka i Rockefellerovim univerzitetom da razmotri da li postoji genetska osnova za sindrom, čiji su prvi slučajevi prijavljeni u Britaniji, Italiji i Španiji. Takođe, federalni Centri za kontrolu i prevenciju zatražili su od New Yorka da razvije nacionalne kriterijume za identifikaciju i odgovor na sindrom.

Sindrom ima slične simptome kao toksički šok i Kawasakijeva bolest - groznicu, osip, oticanje žlijezdi i, u teškim slučajevima, inflamaciju srčanih arterija. Naučnici i dalje pokušavaju da otkriju da li je sindrom povezan sa novim koronavirusom, jer sva djeca koja su ga razvila nisu testirana pozitivna na virus.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG