Linkovi

New York: Rijedak sindrom otkriven kod 15 djece zaražene koronavirusom


Žena namješta djetetu zaštitnu masku dok čekaju da budu testirani na Covid-19 u New Yorku, 23. aprila 2020.
Žena namješta djetetu zaštitnu masku dok čekaju da budu testirani na Covid-19 u New Yorku, 23. aprila 2020.

Pojedina djeca zaražena koronavirusom uz to su razvila rijedak sindrom poznat pod nazivom Kawasakijeva bolest, saopštila je komesarka za zdravstvo grada New Yorka.

“Generalno, ako se to stanje otkrije rano, postoji tretman i obično nema dugoročnih posljedica", rekla je komesarka Oxiris Barbot​ novinarima. "Međutim, ukoliko se sindrom ne identifikuje rano, može biti dugoročnih posljedica, koje su najčešće povezane sa već postojećim srčanim problemima."

Gradski sekretarijat za zdravstvo saopštio je da je 15 djece uzrasta između dvije i 15 godina hospitalizovano sa Kawasakijevim sindromom u protekle dvije nedelje.

Četvoro je testirano pozitivno na Covid-19, bolest koju izaziva koronavirus. Jedanaestoro drugih je testirano negativno, ali je šestoro bilo pozitivno na antitijela za Covid-19, što pokazuje da su ranije bila zaražena virusom. Petoro djece ljekari su morali da stave na respiratore ali je svih 15 preživjelo.

Barbo je izjavila da je mali broj slučajeva takođe prijavljen u Philadelphiji i Bostonu. Ljekari u Britaniji su takođe dokumentovali simptome Kawasakijevog sindroma.

“Još nismo sigurni kakve zaključke treba izvući", izjavila je njujorška komesarka za zdravstvo. "I dalje svakog dana učimo kako se Covid-19 ponaša, ne samo sa stanovišta javnog zdravlja već i sa kliničkog aspekta."

Simptomi koje treba pratiti

Barbo je izjavila da simptomi uključuju visoku temperaturu kod djeteta koja traje nekoliko dana, crvenilo očiju, osip, bol u stomaku, oticanje šaka i stopala, kao i pojavu intenzivno crvene boje na jeziku i usnama, kada jezik otekne i liči na jagodu po boji i strukturi. Kawasakijeva bolest se obično liječi imunoglobulinom i aspirinom.

Djeca najčešće imaju blage simptome Covida-19 ali je bilo i težih, pa i nekoliko smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama.

Građani New Yorka odmaraju se u Central parku 2. maja 2020.
Građani New Yorka odmaraju se u Central parku 2. maja 2020.

Barbo kaže da se ovaj tip virusa u New Yorku ponaša nešto drugačije od onog u Kini. "Zato vidimo djecu sa Kawasakijevim i sindromom sličnom Kawasakiju", izjavila je.

Pozvala je roditelje da pomno prate simptome i obrate se svom pedijatru ako primjete bilo kakve znake bolesti. Takođe je rekla da se od ljekara traži da prijave sekretarijatu za zdravstvo kada vide atipične pojave jer to pomaže zdravstvenim vlastima da razumiju na koji način virus pogađa grad.

Na pitanje da li će novo otkriće uticati na otvaranje škola u New Yorku u septembru, gradonačelnik Bill de Blasio izjavio je da je njegov pristup "bezbjednost na prvom mjestu" i da će svi konkretni izazovi biti dio ukupne strategije otvaranja grada.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG