Linkovi

New York: Škola je završena i porodice migranata ulaze u neizvjesno ljeto


Migrant Darwin Salinas (24) putuje sa suprugom Kimberly Carchipulla (23) i sinovima Damienom (6) i Derekom (1) 16. juna 2024, u blizini Newarka.
Migrant Darwin Salinas (24) putuje sa suprugom Kimberly Carchipulla (23) i sinovima Damienom (6) i Derekom (1) 16. juna 2024, u blizini Newarka.

Kada je Damien Carchipulla započeo prvu školsku godinu u New Yorku u septembru, porodica učenika živjela je u hotelu za porodice migranata na Manhattanu.

U proteklih 10 mjeseci, četveročlana porodica iz Ekvadora tri puta je promijenila sklonište u skladu sa politikom koju je gradonačelnik Eric Adams nametnuo u jesen i koja ograničava broj dana koje migranti mogu ostati na jednom mjestu. Svakih 60 dana moraju napustiti svoje sklonište i ponovo se prijaviti za smještaj ili napustiti sistem.

S obzirom da se četvrto preseljenje očekuje za nekoliko sedmica, Damienova majka Kimberly Carchipulla se nada da se porodica ovog ljeta neće previše udaljiti od škole u Harlemu. Njen sin bi trebao pohađati ljetni program koji počinje u julu.

"Mnogo se toga promijenilo jer su uvedeni novi zakoni", rekla je Carchipulla na španskom dok je jednog dana pokupila Damiena nakon škole. "Pod stresom su. Uznemireni su. Svakih 60 dana, to je novi dom."

Školska godina u New Yorku je završena u srijedu, ali za hiljade migrantskih porodica nastavlja se premještanje od skloništa do skloništa. Uz to dolazi i zabrinutost oko toga kako će se snalaziti u obrazovnim potrebama svoje djece, kako ovog ljeta, tako i sljedeće školske godine.

"Ove porodice su već dolazile s velikom traumom, što je uticalo na pohađanje škole i njihovu sposobnost da se angažuju", rekla je Sarah Jonas, potpredsjednica organizacije Children's Aid, neprofitne organizacije koja pruža mentorstvo, zdravstvene usluge i programe van škole u gradskim školama. "Sa tim dodatnim opterećenjem pravila od 60 dana, vidjeli smo još više remećenja za porodice koje dobijaju ova obavještenja o deložaciji i svu anksioznost koja dolazi s tim."

Kao i Carchipullas, većina porodica je odlučila da ostane u istoj školi tokom cijele godine, čak i ako su premještene u skloništa u drugom dijelu grada. To jedovelo do toga da su djeca bila iscrpljena i prije nego što je školski dan uopće počeo. Izostanci su također porasli, jer su se roditelji borili da svoju djecu odvedu u školu na vrijeme.

Carchipulla, koja ima 23 godine, svoju porodicu ubraja u sretnike: tri preseljenja tokom školske godine bila su u drugim hotelima u centru Manhattana.

Za unuke Rosie Arias, premještanje je utjecalo na djecu.

Ova 55-godišnjakinja iz Ekvadora rekla je da je njena kćerka stigla u januaru sa svojim 10-godišnjim sinom i kćerkom od 8 godina. Odmah su smješteni u sklonište i upisani u lokalnu školu u kojoj se govorio španski.

Ali kada im je isteklo 60 dana, morali su da se presele u drugo sklonište i prebace u drugu školu, rekla je Arias. Onda kada je porodica obezbijedila sopstveni stan u Brooklynu, djeca su ponovo morala da promijene školu, ovog puta u manju u kojoj je malo ljudi govorilo španski.

"Kao baka, zabrinuta sam. Djeca ne žele da idu u školu. Ne prilagođavaju se zbog jezika i zato što nemaju prijatelje", rekla je Arias na španskom. "Oni plaču."

Školski zvaničnici nemaju konačan broj učenika migranata koji su pogođeni vremenskim ograničenjima skloništa.

Od prve sedmice maja, 44% učenika migranata ostalo je u istom skloništu i istoj školi od 14. februara, prema Tamari Mair, višoj direktorici projekta Open Arms, programa distrikta koji podržava tražioce azila i druge nove učenike u privremeni smeštaj.

Još 40% učenika migranata promijenilo je skloništa, ali su ostali upisani u istu školu, dok je 4% promijenilo i škole i skloništa, rekla je ona. Otprilike 10% je u potpunosti napustilo školski sistem, a "ogromna većina" je napustila školu jer je napustila grad.

Zvaničnici okruga će tokom ljeta pratiti porodice migranata u skloništima, rekla je Mair.

"Jedina stvar koju želimo da ostane konstantna za našu djecu je škola", rekla je. "Ali, također želimo da podržimo naše porodice u njihovim izborima, jer porodice imaju pravo da ostanu u školi, ili mogu da izaberu da idu u novu školu, bližu svom novom prebivalištu."

Adams, demokrata, uveo je ograničenja skloništa kako bi potaknuo migrantske porodice da napuste gradski sistem hitnih skloništa, koji uključuje velika šatorska skloništa i preuređene hotele zbog hiljada pridošlica u SAD.

Tokom ljeta, potrebno je više učiniti kako bi se novopridošle porodice pripremile za narednu školsku godinu, kažu zagovornici imigranata.

To uključuje bolji pristup roditeljima migranata i više ulaganja u prevodilačke usluge, rekla je Liza Schwartzwald, direktorica njujorške Imigracijske koalicije.

Škole također trebaju više stručnjaka koji će pomagati učenicima migrantima, rekla je Natasha Quiroga, direktorica obrazovne politike u New School's Center for New York City Affairs.

Majka Damiena Carchipulle i dalje je optimistična u pogledu budućnosti svog sina.

Na kraju, rekla je, porodica se nada da će uštedjeti dovoljno novca za svoj stan, možda u Queensu, gdje je njen suprug nedavno našao stalan posao.

"On svakim danom uči sve više i više", rekla je Kim Carchipulla o svom sinu. "Čak i ako izostane iz škole, kaže mi njegov učitelj, brzo sve sustigne."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG