Linkovi

Pozivi na ostavku kongresmena iz New Yorka zbog laganja o obrazovanju, karijeri i porijeklu


FILE - Rep.-elect George Santos speaks at an annual leadership meeting of the Republican Jewish Coalition, Nov. 19, 2022, in Las Vegas.
FILE - Rep.-elect George Santos speaks at an annual leadership meeting of the Republican Jewish Coalition, Nov. 19, 2022, in Las Vegas.

Iako vodstvo Zastupničkog doma republikanske stranke šuti, veteran republikanski zastupnik rekao je u nedjelju da bi George Santos trebao razmisliti o ostavci nakon što je novoizabrani kongresmen iz New Yorka priznao da je lagao o svom naslijeđu, obrazovanju i profesionalnoj karijeri.

Teksaški zastupnik Kevin Brady, bivši predsjednik House Ways and Means koji je služio u Kongresu 25 godina, rekao je za "Fox News Sunday" da će Santos morati "poduzeti neke velike korake" kako bi ponovno stekao povjerenje i poštovanje u svom okrugu. Santos bi trebao položiti zakletvu u utorak kada počinje novi Kongres.

“Ovo je zabrinjavajuće na mnogo načina. Svakako, više puta je lagao - rekao je Brady, koji se povlači iz Kongresa. "Svakako će morati razmisliti o ostavci." Brady je rekao da će odluku o tome hoće li Santos odstupiti donijeti "on i birači koji su ga izabrali".

U novembru je Santos (34) izabran u 3. kongresni okrug, koji uključuje neka predgrađa Long Islanda i mali dio njujorške četvrti Queens. Postao je prvi otvoreno gay republikanac koji je osvojio mjesto u Kongresu. Ali sedmicama nakon što je pomogao republikancima da osiguraju svoju usku većinu u Zastupničkom domu, Santos je sada pod istragom zbog izmišljanja velikih dijelova svoje biografije. Njegovi troškovi kampanje također se ispituju.

Nije pokazivao znakove da se povlači u stranu. Prošle sedmice, Santos je na Fox Newsu upitan o "očitim lažima" i odgovorio je da je "pogriješio".

Glavni republikanac u Zastupničkom domu, zastupnik Kevin McCarthy iz Kalifornije, koji se natječe za mjesto predsjedavajućeg Zastupničkog doma sada kada će GOP imati većinu, nije rekao koje bi mjere, ako ih ima, mogao poduzeti protiv Santosa.

Brady je rekao da je on na čelu odbora u kojem bi trebao raditi Santos, "sada ne bi bio u odboru."

Kongresmen je također rekao da smo “mi zemlja druge prilike. A kada su ljudi voljni preokrenuti svoj život i prihvatiti ovo te učiniti ono što je potrebno i ponovno zaraditi poštovanje i povjerenje, znate, mi smo to voljni učiniti.” Brady je rekao da se nada da će Santos "ovdje izabrati pravi put".

Prošlog mjeseca pokrenuta su pitanja o Santosu kada je The New York Times objavio istraživanje njegove biografije i pronašao niz velikih odstupanja. Otada je Santos priznao da je lagao o židovskom porijeklu, o radu za banke s Wall Streeta i o stjecanju fakultetske diplome.

Očekuje se da će demokrati pokrenuti nekoliko sporova protiv Santosa, uključujući potencijalnu žalbu Saveznom izbornom povjerenstvu i uvođenje rezolucije o njegovom izbacivanju nakon što postane aktualni član Kongresa.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG