Linkovi

New York: Svakom od privedenih u protestima zbog smrti Džordža Flojda odšteta od skoro 10 000 dolara


ARHIVA - Detalj sa jednog od protesta zbog smrti Džordža Flojda (REUTERS/Shannon Stapleton)
ARHIVA - Detalj sa jednog od protesta zbog smrti Džordža Flojda (REUTERS/Shannon Stapleton)

Grad Njujork saglasio se da isplati 13 miliona dolara stotinama građana privedenih tokom demonstracija nakon smrti Džordža Flojda 2020. godine, objavili su advokati tužilaca.

Grad je pristao da plati 9.950 dolara svakom od više od 1.300 demonstranata koje su uhapsili njujorški policajci tokom okupljanja između 28. maja i 4. juna 2020. navodi se u saopštenju tužilaca.

Prema njihovim navodima, riječ je o najizdašnijoj novčanoj nagodbi ikada plaćenoj demonstrantima u Sjedinjenim Državama.

Dok je novčano kompenzovanje znatnog broja demonstranata velika pobjeda koju treba proslaviti, gradski poreski obveznici će nastaviti da izdvajaju milione sve dok gradska skupština prekine da pruža ustupke nasilnim hirovima njujorške policije“, saopštio je Remi Grin, jedan od predstavnika tužilaca.

Demonstranti su na 18 lokacija, bili podvrgnuti nepropisnoj upotrebi biber spreja, prekomjernoj sili upotrebom pendreka i palica i drugim nezakonitim taktikama, pokazali su sudski dokumenti.

Građani koji su privođeni pod optužbama poput paljenje ili uništavanje imovine, biće isključeni iz nagodbe, za koju je i dalje potrebno odobrenje sudije Okružnog suda SAD Kolin Mekmejon.

Reagujući na odluku grada njujorška policija saopštila je da je poboljšala brojne prakse koje primjenjuje u vezi sa intervenisanjem na protestima u poređenju sa onima koji su se dogodili tokom pandemije kovida 19.

„Grad i policija Njujorka ostaju posvećeni zaštiti javne bezbjednosti, kao i prava građana na mirno okupljanje i izražavanje”, navodi se u policijskom saopštenju.

U odvojenoj nagodbi u martu, Njujork je pristao da plati 7 miliona dolara odštete za više od 300 privedenih građana tokom protesta 4. juna 2020. u Bronksu.

Proteste u Njujorku i širom Sjedininjenih Država inicirala je smrt nenaoružanog Afroamerikanca koji je izgubio život tokom privođenja. Dogodilo se to u okolnostima u kojima je policajac Derek Šovin, u intervalu od devet minuta koljenom pritisak Flojdov vrat, – dok se on, ležeći na tlu, žalio da ne može da diše.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG