Linkovi

New York: Islamski centar u blizini Ground Zero…. ponižavajući ili potreban!?


Prema anketama više od polovine Njujorčana protivi se gradnji novog islamskog centra u blizini nekadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra
Prema anketama više od polovine Njujorčana protivi se gradnji novog islamskog centra u blizini nekadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra

Pobornici gradnje islamskog centra u blizini nekadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra, a i svi koji i inače podržavaju gradnju džamija u SAD tvrde da protivljenje potiče iz nerazumijevanja kulture i vjerovanja muslimana. Po njima, islamski centri su potrebni da bi muslimani razvijali američko-islamski identitet i gradili mostove razumijevanja.

Od 11. septembra 2001. godine, kada su islamistički ekstremisti avionima srušili dva nebodera Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, planove i zahtjeve američkih muslimana da u blizini srušenih tornjeva izgrade džamiju, ili prostor za zajednička okupljana, ili samo objekat za kamp tokom ljetnjeg školskog raspusta, prate sumnje i organizirana opozicija onih koji se protive takvoj ideji. Razumljivo, najžešći otpori su upravo u New Yorku. Uz proteste, o planovima izgradnje islamskog cetra žučno se raspravlja i na mnogim debatama na lokalnom nivou.

Pitanje izgleda jednostavno: hoće li muslimanska organizacija, koja je vlasnik zgrade udaljene dva bloka od nekadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra, uspjeti dobiti dozvolu da gradi 13 spratova visok centar za molitvu i okupljanja?

Kao vlasnik objekta, ima pravo da to učini. No ta činjenica ne sprečava protivljene takvoj namjeri.

Pamela Geller, čelnica grupe nazvane "Zaustaviti islamizaciju Amerike" jedan je od brojnih njujorških prosvjednika:

“Ground Zero, Nulta tačka je ratni spomenik i ideja o gradnji džamije je napad na mjesto na kojem su hiljade nevinih ubijene. To je besmisleno, ponižavajuće.”

Postojeća zgrada na čijem mjestu je .....
Postojeća zgrada na čijem mjestu je .....

Feisal Abdul Rauf, pokretač inicijative za gradnju islamskog centra, imam je džamije u blizinu Nulte tačke od 1983. godine. Na svim dosadašnjim lokalnim debatama on je isticao da će novi centar, ako bude izgrađen, biti otvoren za sve, a ne samo za muslimane. Nedavno, rekao je i ovo:

“Mi smo takođe roditelji i naša najveća želja je podići i odgojiti našu djecu koju volimo jednako kao što i svi drugi vole svoju djecu.”

I u jednom od intervjua imam Rauf je naglasio da islamski centar nije zamišljen isključivo kao džamija:

“Imaće obrazovne programe, imaće međureligijske programe, biće, naravno, i mjesto za molitvu, jer mi molimo pet puta dnevno... Ali, biće tu niz aktivnosti potrebnih i dobrodošlih našem neposrednom okruženju.”

Prema ocjeni imama Raufa, protivljenje gradnji centra podstiče, kako kaže, islamofobija i bojazan da muslimani simpatiziraju teroriste i ekstremiste.

.... planirana gradnja novog islamskog centra.
.... planirana gradnja novog islamskog centra.

Gradnji centra, prema anketama univerziteta Quinnipiac, protivi se više od polovine Njujorčana. Neslaganje je bilo jasno vidljivo i na raspravi Komisije za očuvanje značajnih objekata i spomenika. Kongresmen Rick Lazio jedan je od političara koji se protive projektu islamskog centra. Tokom rasprave izjavio je da je imam Rauf povezan sa islamskim ekstremistima, što imam negira, i naglasio:

“Nulta tačka je mjesto povijesnog značaja, to je podsjetnik na ono što se desilo najcrnjeg dana New Yorka.”

Komisija za očuvanje značajnih objekata i spomenika u nekoliko narednih tjedana će odlučiti da li je zgrada, umjesto koje bi trebao biti građen novi islamski centar, toliko značajna da treba biti konzervatorski sanirana i kao takva ostati i dalje dijelom njujoršklog naslijeđa. Ako odluka bude u tom smislu, vlasnici zgrade moraće promijeniti i odluci prilagoditi predloženi projekat islamskog centra.

No, ni promjena projekta, neće zadovoljiti protivnike formiranja novog centra:

“To je pljuvanje u lice... graditi u blizini Nulte tačke. Ne tu, ne unaokolo, ne nikako ovdje....”

Oni koji podržavaju formiranje islamskog centra na donjem dijelu Manhattana, u blizini mjesta gdje je prije devet godina bio Svjetski trgovinski centar, i koji i inače podržavaju gradnju džamija u Sjedinjenim Država tvrde da protivljenje potiče iz nerazumijevanja kulture i vjerovanja muslimana. Po njima, islamski centri su potrebni kao mjesta gdje će umjereni muslimani graditi i razvijati američko-islamski identitet i graditi mostove razumijevanja i prihvatanja.

XS
SM
MD
LG