Linkovi

SAD: Sporni promotivni spot za film "Budite oprezni - muslimani dolaze"


Movie The Muslim are coming
Movie The Muslim are coming

U reklamnom muzičkom spotu producenti filma kažu da muslimani dolaze, da su blagi, velikodušni, prijateljski, da mi treba pružiti ruke i prigrliti ih.....

Dvoje mladih američkih muslimana, komičara, podnijeli su nadležnom sudu u New Yorku tužbu povodom odluke uprave njujorškog gradskog javnog saobraćajnog sistema o zabrani oglašavanja njihovog novog filma u njujošrkom metrou. Povod za tu kontroverzu je želja i namjera autora filma nazvanog "Budite oprezni - muslimani dolaze" da film reklamiraju u njujorškom metrou, jednom od najvećih u svijetu. Tužitelji smatraju da se time krši jedno od njihovih temeljnih prava garantiranih Prvim amandmanom američkog ustava, pravo na slobodu govora i izražavanja mišljenja.

U reklamnom muzičkom spotu producenti filma kažu da muslimani dolaze, da su blagi, velikodušni, prijateljski, da mi treba pružiti ruke i prigrliti ih. U ime producentske kuće neobičnog, nekonvencionalnog naziva Maglovito kvalificirana produkcija, dvoje komičara, Negin Farsad i Dean Obeidallah, tuže menadžment javnog gradskog saobraćajnog sistema zbog odustajanja od ranije potpisanog ugovora o promoviranju filma u njujorškoj podzemnoj željeznici. Na produkciju reklamnog spota potrošeno je skoro 20 hiljada dolara. Menadžment smatra da promovitni spot sadrži politički sporne poruke.

Genn Katon, pravni direktor asocijacije Muslim Advocates o iskrslom sporu kaže:

"Komedija ne može biti sporna. Ne može biti sporna poruka isticana spotom da su muslimani ljudska bića, da znaju za humor. Mislim da su to stvari koje niko razuman ne može osporavati. I zato mislimo da je odluka uprave gradskog saobraćajnog sistema pogrešna."

Uprava se kloni dozvoljavanja oglašavanja sadržaja sa eventualnim političkim konotacijama usljed ranije izgubljenog sudskog spora po osnovu tužbe anti-muslimanske aktivistkinje Pamele Geller zbog odluke o skidanju sa gradskih autobusa oglasa sa anti-muslimanskim porukama. Za obje odluke uprave njujorškog javnog gradskog prevoza aktivista Gene Russianoff kaže da su nelogične:

"Zaista je bitno poštovati pravo slobode izražavanja u javnom gradskom saobraćajnom sistemu. Za ljude taj sistem su kao ulice na kojima komuniciraju, gledaju oglase, slušaju pjevače koji pjevaju na ulicama i staničnim platformama...."

Zabrana promoviranja filma u njujoškoj podzemnoj željeznici za Deana Obeidallaha i Negin Farsad je svojevrsna izdaja potpisanog ugovora:

"Što je političko u tome što kažemo da muslimani vole fritatu, ili ne vole one koji ljeti nose zimske kape, ili kažu da ne vole terorizam.... Nema ničeg političkog u našoj priči o nama i načinu na koji govorimo tu priču" – kaže Dean Obeidallah, a njegova koleginica Negin Farsad dodaje:

"Prvi ustavni amandman je nešto izuzetno. Daje pravo na svaku vrstu govora. I štiti to pravo, čak i ako se ne slažemo sa govorom i to je ono što ga čini izuzetnim."

Film, komedija "Budite oprezni - muslimani dolaze" je pravo autora na slobodu govora i koliko je zabavan, ili kontroverzan, prosuđivaće oni koji ga pogledaju na svojim pametnim telefonima, i-Padima, tabletima.... Kontroverza povodom odluke o zabrani promoviranja tog filma u njujorškom metrou biće, kako sada stvari stoje, riješena sudskom presudom.

SAD: Sporni promotivni spot za film "Budite oprezni - muslimani dolaze"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

XS
SM
MD
LG