Linkovi

Vatikan nakon izbora novog pape: Slijedi i unapređenje međureligijskih odnosa


Papa Francis na misi u vatikanskoj crkvi Santa Anna
Papa Francis na misi u vatikanskoj crkvi Santa Anna

Ako je suditi po prvim danima u Vatikanu, od pape Fransisa može se očekivati da se vrlo aktivno posveti unapređenju međureligijskih odnosa i međuvjerskog dijaloga.

Vjerski lideri muslimana, Jevreja i drugih ne-katoličkih vjera pozdravili su izbor argentinskog kardinala Jorge Bergoglia za novog poglavara Rimokatoličke crkve. Mnogi od njih očekuju da će on, kao papa Francis, unaprijediti međureligijske odnose Vatikana i drugih vjera.

Ti odnosi su uglavnom bili dobri, a narušeni su sa nekoliko koraka pape Benedicta 16. Primjera radi, muslimani su sa velikim nezadovoljstvom reagirali na Benedictovo citiranje vrlo nepovoljne ocjene jednog vizantijskog cara iz 14. stoljeća o proroku Muhamedu.

Omar Shahin, generalni tajnik Federacije imama Sjeverne Amerike o tome kaže:

„Bio je to veoma loš početak pape Benedicta. Zbog tog njegovog govora međureligijski dijalozi su prekinuti.“

Papa Benedict se kasnije izvinio uz objašnjenje da pogledi vizantijskog cara nisu i njegovi.

Gospodin Shahin smatra da bi prvi korak novog pape trebalo da bude odlazak u Al-Azhar u Kairu, centar islamskog vjerskog nauka:

„Sada je trenutak za dijalog sa muslimanima, trenutak za ponovno uspostavljanje komunikacije i novih mostova između muslimana i kršćana.“

Papa Benedict je izazvao i nezadovoljstvo Jevreja kada je opozvao ekskomunikaciju jednog biskupa koji je negirao holokaust.

Kao kardinal u Argentini Jorge Bergoglio je imao vrlo dobre odnose rabinima. Jedan od njih nazivao ga je "moj rabin."

David Saperstein, jedan od američkih rabina, ističe:

„Kao kardinal, gospodin Bergoglio je govorio otvoreno i direktno i bio vrlo solidaran sa nama Jevrejima. To nam znači jako mnogo.“

Sugestije pape Benedicta da druge kršćanske crkve nisu prave i istinske crkve takođe su bile povod i za nezadovoljtsvo brojnih vjernika-kršćana. I tu pukotinu trebalo bi da popuni novi papa. I ako je suditi po prvim danima u Vatikanu, od pape Fransisa može se očekivati da se vrlo aktivno posveti unapređenju međureligijskih odnosa i međuvjerskog dijaloga.
XS
SM
MD
LG