Linkovi

Sezona karnevala Mardi Gras u New Orleansu: Obilježen "debeli utorak"


Mardi Gras New Orleans
Mardi Gras New Orleans

Proslave povodom Mardi Grasa, vrhunca sezone karnevala u New Orleansu , krenule su u punom jeku u utorak rano, a kostimirani veseljaci se okupljaju na uskim ulicama Francuske četvrti, a porodice i turisti pored glavnih saobraćajnica da gledaju parade.

Zulu klub socijalne pomoći i zadovoljstva uručio je svoj prepoznatljivi poklon - ručno ukrašene kokosove orahe - odraslima i djeci dok se kretao niz St. Charles Avenue.

New Orleans ima najveću i najpoznatiju karnevalsku proslavu u zemlji. Prepuna je njegovanih tradicija koje lokalno stanovništvo voli. Ali to je i vitalni podsticaj gradskoj ekonomiji vođenoj turistima – što je uvijek vidljivo u Francuskoj četvrti.

"Ovdje nema stranaca", rekla je posjetiteljica Renitta Haynes iz Chattanooge, Tennessee, dok je tokom vikenda gledala kostimirane veseljake u ulici Bourbon. “Svi su veoma ljubazni i pristupačni. Volim to."

Ona i njena prijateljica Tiffany Collins nosile su ogromne ljubičaste, zelene i zlatne ogrlice od perli dok su pijuckale piće.

Godišnje svečanosti nisu ograničene na New Orleans. Slične proslave održavaju se u Louisiani i duž obale Zaljeva. Mobil, Alabama, gdje je za utorak zakazano šest parada, polaže pravo na najstariju proslavu Mardi Grasa u zemlji.

La Societe de Saint Anne Parada na dan Mardi Grasa u New Orleansu, utorak, 21. februara 2023.
La Societe de Saint Anne Parada na dan Mardi Grasa u New Orleansu, utorak, 21. februara 2023.

Aktivnosti u ponedjeljak u New Orleansu su također uključivale popodnevni “Lundi Gras” ili proslavu Fat Monday na obali rijeke Mississippi, uključujući živu muziku.

Dio događaja bio je i godišnji svečani sastanak čovjeka koji je izabran za ovogodišnjeg kralja karnevala — kojeg je izabrala Organizacija Rex, pretežno bijele grupe s korijenima iz 19. stoljeća — i čovjeka izabranog za kralja Zulua, kojeg su osnovali crni radnici u ranih 1900-ih.

Sastanak je običaj koji je započeo 1999. godine u onome što se smatralo simbolom nagrizanja društvenih i rasnih barijera.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG