Linkovi

U New Orleansu otvorena izložba o Šabanu Bajramoviću


Arhiv - Šaban Bajramović (Foto: Nisville Jazz Festival/Dušan Mitić Car)
Arhiv - Šaban Bajramović (Foto: Nisville Jazz Festival/Dušan Mitić Car)

U Muzeju džeza u New Orleansu otvorena je izložba o liku i djelu Šabana Bajramovića romskog umjetnika i muzičara iz Srbije.

Postavku pod nazivom Od siromaha do kralja romske muzike koja će biti izložena šest mjeseci, zajednički su organizovali tamošnji muzej i Nisville muzički festival.

Posjetiocima je predstavljen razvoj muzičke karijere poznatog umjetnika, izvori inspiracije za više od 700 pjesama, ali i razlozi zbog kojih se odlučio za bavljenje džez muzikom.

Izloženi su lični predmeti Šabana Bajramovića, ploče, posteri sa koncerata, dokumentarni film o njegovom životu, kao i njegova originalna statua koju Nisville džez festival tradicionalno dodjeljuje izvođačima za najbolju kombinaciju džeza sa drugim pravcima.

Nju Orleans: Postavka o Šabanu Bajramoviću u Muzeju džeza
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Također, posetioci imaju mogućnost da poslušaju nekoliko pjesama poznatog autora koristeći se QR kodovima posredstvom mobilnih telefona.

Umjetnik, muzičar, glumac

Šaban Bajramović bio je niški umjetnik romskog porijekla. Snimio je dvadeset albuma i gotovo pedeset singlova.

Glumio je u filmovima Nedjeljni ručak Milana Jelića i Anđeo čuvar Gorana Paskaljevića, Gypsy Magic Stoleta Popova i Crna mačka, beli mačor Emira Kusturice.

Više od dvadeset godina predvodio je sastav Crna mamba.

Preminuo je 2008. u Nišu u 73. godini.

XS
SM
MD
LG