Linkovi

Kongres u novom sazivu i službeno počeo rad


Američki Kongres - njegova oba doma, okupili su se danas na početak rada, koji je počeo polaganjem zakletve senatora, a potom i Zastupnika u donjem domu. Kao što je poznato na novembarskim kongresnim izborima ubjedljivu pobjedu su odnijeli republikanci, koji sada kontroliraju oba doma na Capitol Hilly.

Zakletve su novoizabrani senatori i zastupnici polagali pred podpredsjednikom Joe Bidenom. Sada republikanci drže 246 od postojećih 435 mjesta u Zastupničkom domu, što je najveća pobjeda republikanaca u zadnjih 70 godina, i 55 mjesta od mogućih stotinu u Senatu.
Senator koji će sada biti vodja većine, Mitch McConnell, je izjavio da je prvi veliki zadatak novog saziva američkog zakonodavnog tijela usvajanje odluke o početku izgradnje naftovoda Keystone, za što republikanci tvrde da će otvoriti mnoga radna mjesta, i voditi daljoj američkoj energetskoj neovisnosti.
Demokrati tvrde da će ovaj naftovod ugroziti prirodu i divlje životinjske vrste do nepopravljivih razmjera. U medjuvremenu je čak Bijela kuća upozorila novi Kongres da će predsjednik, moguće je, uložiti veto kada se bude glasalo o naftovodu.

Sta će ova promjena značiti za predsjednika Obamu , i sposobnost vlade da se uspješno nosi sa vrućim pitanjima koje treba riješiti zajedno s Kongresom kao što su imigracija i ekonomska nejednakost?

Nakon zimskog odmora sa svojom obitelji na Hawaiima, predsjednik Obama se vratio u Washington da bi se sučelio sa realnošću. Novi lider republikanske većine u Senatu, Mitch McConnell , je izjavio za CNN da će Senat glasati o mnogo pitanja , što se predsjedniku vjerovatno neće svidjeti. Medju takvim pitanjima su prijedlog o novom naftovodu, i de-regulacija energije. Senator McConnell je rekao da je ravnoteža moći svakako promijenjena.

“On treba razgovarati s nama. A to je dobro, jer kada američki narod izabere podijeljenu vladu, to ne znači da ne žele da se posao obavlja. To znači da žele riješavanje problema kompromisom. "

Jedna od novih republikanskih zastupnica u Kongresu, Mia Love, kaže da Kongres mora obratiti veću pažnju na glasače i dodaje:

“”Do sada smo se sučeljava s nefunkcionalnom vladom jer su iz obje stranke govorili: Narod nam treba ponovno vjerovati! Medjutim, to je naopako , jer smo mi ti koji moramo vjerovati američkom narodu !”

Demokratska senatorica Elizabeth Warren se medjutim nimalo ne slaže s republikanskim dnevnim redom, i govori da se Kongres mora fokusirati više na one koji nemaju privilegije u životu.

"Washington već uspješno odradjuje mnogo posla za milijardere , velike korporacije, advokate, lobiste... No, šta je sa obiteljima koje su izgubile domove, poslove, uštedjevinu za penziju zbog propusta velikih kao što što je City Group?...Mi smo izabrani ovdje da se borimo za te ljude, i odavno je već otkucao čas da to počnemo i raditi. !", kaze Warren.

Analitičar Stuart Rothenberg kaže da senatorica Warren predstavlja sve veće populističko krilo unutar Demokrata - on objašnjava:

“Razvija se jedno populističko, anti-establišment, progresivno lijevo krilo demokrata . Pristalice senatorice Elizabeth Warren, i recimo gradonačelnika New Yorka DeBlasio-a, dakle taj cijeli pokret želi više razgovora o jednakosti, fer igri, povećanju minimalne dnevne nadnice. Ta snaga raste u demokratskoj stranci. ”

No, kada je u pitanju imigracija, Rothenberg kaže da su republikanci podijeljeniji izmedju sebe nego demokrati.

“Unutar republikanske stranke vlada napetost s sa ideološki najradikalnijim krilom, tzv. Čajankom, pa je donekle i njihova krivica za opću paralizu po pitanju imigracije. .”

I dok jedna ekspertna grupa radi na restauraciji kupole na zgradi Kongresa, analitičari kažu da oni unutar te zgrade moraju isto tako prionuti na posao da restauriraju povjerenje naroda.

XS
SM
MD
LG